Na Zlínsku uhynula další bachyně. Nákaza africkým morem se zatím nepotvrdila

Události: V Česku se poprvé objevil africký mor prasat (zdroj: ČT24)

Myslivci našli ve Hvozdné u Zlína uhynulou bachyni. Může jít o další případ afrického moru prasat, veterináři ale zatím nemají výsledky analýz. Onemocnění není pro člověka nebezpečné, u zvířat ale může znamenat znatelný úbytek. Nákaza se již potvrdila u tří divočáků.

„Bachyně již byla ve značném stadiu rozkladu,“ uvedl předseda Okresního mysliveckého spolku ve Zlíně Zdeněk Hluštík. Minulý týden byli nalezeni na kraji Zlína u nemocnice dva uhynulí divočáci, u kterých byl potvrzen africký mor prasat. Státní veterinární správa po potvrzení nákazy nařídila mimořádná veterinární opatření k zamezení šíření nebezpečné nákazy.

V oblasti se nesmějí lovit a krmit divoká prasata, myslivci v ní musejí aktivně vyhledávat a hlásit uhynulé divočáky. Další uhynulé sele divočáka, u kterého se potvrdila nákaza, našli myslivci ve čtvrtek ve Zlíně-Lužkovicích. Hvozdná je od Lužkovic i zlínské nemocnice vzdálená jen několik kilometrů.

Africký mor prasat se v Česku objevil poprvé. Veterináři ihned po potvrzení nákazy testovali prasata chovaná společností Zemet u Zlína, která spadá do takzvané zamořené oblasti v desetikilometrovém pásmu kolem místa, kde byli nalezeni dva uhynulí divočáci.

Testy byly ve firmě negativní, zvířata nemocná nejsou. Zemet chová na dvou farmách asi 5000 prasat. Do pátku se musela nahlásit také všechna prasata chovaná v domácnostech v daném území, jen ve Zlíně jich bylo podle zjištění magistrátu 51 kusů.

Chovatelé musejí prasata ustájit tak, aby nemohla přijít do kontaktu s divokými prasaty. Za porušení hrozí fyzickým osobám pokuty až 50 tisíc korun, právnickým osobám či podnikatelům až dva miliony. Od pondělí se oblast rozšíří na celý okres Zlín. Africký mor prasat přenášejí volně žijící zvířata. Není nebezpečný pro lidi.

Vybrané epidemie afrického moru
Zdroj: ČT24