Po tragédii, kdy pád rentgenu smrtelně zranil pacientku, koupí nemocnice nové přístroje

Devět milionů na nákup nových rentgenů dostane Krajská zdravotní společnost od Ústeckého kraje. Krajská zdravotní zastřešuje jednotlivé krajské nemocnice včetně Masarykovy nemocnice v Ústí, kde nedávno spadl rentgen na pacientku a usmrtil ji. Dvojice nových přístrojů by měla nahradit ten, který se zřítil, a další od stejného výrobce.

Podle ředitele zdravotní péče Krajské zdravotní Josefa Liehne jsou na radiodiagnostickém oddělení Masarykovy nemocnice mimo provoz dva rentgeny. „Jsou nahrazeny jedním přístrojem, který byl původně určen pro jiná vyšetření, a jedním zapůjčeným přístrojem,“ upřesnil.

S nimi však zvládá nemocnice jen asi poloviční počet vyšetření ve srovnání s dobou před havárií. Přednost mají pacienti z urgentního příjmu a pacienti z lůžkových oddělení Masarykovy nemocnice. Pacienty s neakutním vyšetřením nemocnice posílá do ústecké kliniky. Čekací doba v Masarykově nemocnici je 30 až 45 minut.

Konec provizoria na radiodiagnostickém oddělení by měl přinést nákup dvou nových přístrojů. Krajské zastupitelstvo schválilo Krajské zdravotní mimořádný devítimilionový příspěvek. Je to částka, která odpovídá ceně jednoho nového přístroje. Druhý pak Krajská zdravotní podle náměstka hejtmana Stanislava Rybáka (KSČM) pořídí z vlastního rozpočtu.

UDÁLOSTI: Masarykova nemocnice od kraje dostane 9 milionů korun na nový rentgen (zdroj: ČT24)

„O způsobu pořízení jednoho rentgenového přístroje pro skiagrafické pracoviště radiodiagnostického oddělení ústecké Masarykovy nemocnice bude rozhodovat představenstvo na svém jednání ve čtvrtek,“ uvedl ředitel KZ Petr Fiala. Nákup druhého přístroje bude podle něj zařazen do investičního plánu na příští rok. Podle náměstka Rybáka bude Krajská zdravotní posléze žádat náhradu „od toho, kdo nám to dodal“.

Výrobce rentgenu společnost Foma Medical se zatím vyjadřuje opatrně. Již den po neštěstí vydala prohlášení, ve kterém výkonný ředitel Jasmin Draganovič hovoří o „politováníhodné události“. Zároveň však firma upozornila, že zatím neměla příležitost poškozený přístroj prozkoumat. „Na vyšetřování se budeme podílet, pokud budeme vyzváni. Zatím s námi nikdo o této věci nejednal a my o tom nemáme žádné podrobnosti,“ řekl Jasmin Draganovič České televizi. 

Rentgen spadl na osmdesátiletou ženu během vyšetření plic 12. října. „Vyšetření bylo zaměřováno na hrudník, plíce. Takže v té oblasti došlo k mnohočetným poraněním,“ přiblížil tehdy Josef Liehne. Okolnosti nehody vyšetřuje policie. Znalec musí posoudit případné vady přístroje.

Stejný typ rentgenu, jako byl u tragédie v Ústí nad Labem, má v Česku ještě jedna nemocnice – třebíčská. Po ústecké havárii ho přestala používat a s dodavatelem jedná o dalších krocích.