Sokolovna, koupaliště, obchvaty. Hlasovat se nebude jen o poslancích

Souběžně s volbami se uskuteční devět místních referend, šest z nich v Čechách a tři na Moravě. Lidé budou rozhodovat například o stavbě koupaliště či betonárky. Hned na třech místech budou voliči rozhodovat o trasách obchvatů, které části obyvatel nevyhovují.

Kdo přijde hlasovat k volbám a současně bude chtít rozhodnout o lokální otázce, bude muset navštívit dvě volební místnosti. Prostory, kde se uskuteční referendum, musí být od sněmovních voleb oddělené. Například v severočeské Jilemnici tak museli vybavit pět okrsků navíc, tedy sehnat 36 lidí.

Regionem s nejvyšším počtem referend vyhlášených současně s volbami je Středočeský kraj. V Cerhenicích na Kolínsku budou občané rozhodovat, zda má radnice usilovat o zakoupení sokolovny. Městys ji před deseti lety prodal, nový majitel v budově zřídil hostinec. Nyní ale zavírá.

„Při tom prodeji jsme si tam nechali předkupní právo, zároveň byly do kupní smlouvy začleněny podmínky, které musí nový majitel splnit, jako je oprava fasády nebo vybudování společenského sálu,“ řekl cerhenický starosta Marek Semerád. Městys má podle něj zájem především o společenský sál, který v sokolovně je, připustil však, že „to tady budí vášně“.

Dobřejovicích jihovýchodně od Prahy pak je tématem výstavba betonárky. Její kritici se obávají zvýšené zátěže pro okolí. Starosta Jiří Kappel projekt naopak hájí. Podle něj by šlo o provoz s malou kapacitou, který by nebyl prašný a obec by z něj měla značný prospěch.

Velké Přílepy, které leží přesně na opačném okraji Prahy než Dobřejovice, jsou potom jednou ze tří obcí, jejichž občané se budou vyjadřovat k trase silnic. V případě Přílep jde o silnici II/240, kterou chce Středočeský kraj přestavět na kapacitní spojnici mezi dálnicemi D7 a D8, čímž by se z ní stala provizorní náhrada dosud neexistující severozápadní části Pražského okruhu.

Součástí úprav má být i přílepský obchvat, část obyvatel se však obává, že by silnice vedla příliš blízko zástavbě. „Pokud by k této variantě došlo, tak je to místo, kde téměř nemůžete normálně žít, protože budete vedle dálnice,“ řekla již dříve obyvatelka Přílep Katka Bozděchová. Kritici přeložky prosazují jinou trasu, která se však nezamlouvá radnici. Varovala, že by neodlehčila vytížené Kladenské ulici a součástí by byly estakády a protihlukové stěny.

Silnice II/240 je klíčovým tématem také pro obyvatele Vědomic na Litoměřicku. I zde jde v prvé řadě o obchvat sousedního většího města, v tomto případě Roudnice nad Labem. Otázka pro obyvatele Vědomic bude, zda chtějí, nebo nechtějí, aby trasa přeložky silnice II/240 vedla katastrem obce, jak s tím počítají krajské zásady územního rozvoje.

Vedení obce v místních novinách ovšem varovalo, že referendum nemusí vést k žádným změnám, i kdyby je občané žádali. „Můžeme hlasovat pouze o tom, jaký názor občanů má prosazovat toto a budoucí zastupitelstva,“ uvedla obec.

Třetí obcí, která se ptá občanů na trasu silnice, je Mimoň na Českolipsku. Ve městě by měl vzniknout kapacitní průtah namísto současného uspořádání, kdy se hlavní silnice II/270 rozchází do dvou jednosměrných ulic. Část obyvatel však považuje za vhodnější pro odvedení tranzitní dopravy výstavbu obchvatu města – ten by ovšem byl ve srovnání s průtahem dražší.

V Libereckém kraji se uskuteční ještě jedno referendum, a to v podkrkonošské Jilemnici. Tématem je stavba koupaliště. Zastupitelstvem prošel projekt koupaliště s nerezovými vanami za 76 milionů, součástí bude solární ohřev vody, dětské brouzdaliště, skluzavka, tobogan a vodní prvky. Kritici považují takovou stavbu za příliš drahou. Podle zmocněnce petičního výboru Vladimíra Richtera existují levnější varianty – biotop nebo oprava betonové
vany původního venkovního koupaliště.

V regionu čerstvě vyhlásili místní referendum také zastupitelé Jablonce nad Nisou. Se sněmovními volbami se však již uspořádat nestihne. O hazardu a také rozšíření nemocnice tak budou lidé hlasovat až v lednu, v termínu prezidentských voleb.

Místní referenda vyhlašují zpravidla obecní zastupitelstva, a to buď z vlastní iniciativy, nebo na návrh přípravného výboru, pokud jej podpoří určitá část obyvatel obce, města či městské části. Požadovaný počet podpisů se pohybuje od 6 do 30 procent podle celkového počtu obyvatel. Pro platnost hlasování je nutná účast 35 procent voličů. Volební lístky pro referendum dostanou voliči až v místnostech.