Armáda prověřuje své schopnosti. Na Libavé válčí dva fiktivní státy

Ve vojenském prostoru Libavá na Olomoucku probíhá armádní cvičení Dukla Spirit 2017. Jeho cílem je prověřit bojeschopnost tuzemských pozemních sil.

Podle zjištění redaktora České televize Marka Vrláka byly v oblasti již vytvořeny dva fiktivní státy. „První vyvolal konflikt, druhý je napadenou stranou,“ uvedl s tím, že úkolem vojáků bude provést také výsadek, obsadit danou oblast a donutit nepřátele k ústupu.

„Musejí také vytvořit podmínky k obnovení vlády napadené země,“ dodal.

Cvičení se účastní na šest stovek vojáků 7. mechanizované brigády „Dukelské“ ve svých domovských posádkách (Hranice, Přáslavice a Bučovice) a také v Centru simulačních a trenažérových technologií v Brně. Podle zástupců české armády jde o jednu z nejvýznamnějších aktivit českých vojenských pozemních složek v letošním roce.

Armádní cvičení Dukla Spirit (zdroj: ČT24)

Operace je zároveň součástí přípravy k certifikaci podle metodiky NATO. Tu česká armáda plánuje na rok 2019 v rámci mezinárodního cvičení Czech Lion 2019.

Podle zástupců ministerstva obrany jsou z důvodu vytvoření co možná nejrealističtějších podmínek vedeny také simulované bojové operace, a to díky brněnskému specializovanému počítačovému centru. Armádní cvičení potrvá až do 6. října. 

Velké vojenské cvičení se odehrálo také koncem září. Vojáci speciálních sil z Prostějova a Olomouce spolu s posádkami vrtulníků z Náměště v něm zkoušeli, jak by obstáli v hybridní válce.

Cvičení Dark Shadow 2017 bylo největším testem zvláštních sil v novodobé historii české armády. „Nepřítelem“ tentokrát nebyli vojáci cizích armád, ale neoznačení ozbrojenci.