Zelení mužíčci versus prostějovská elita. Speciální síly zkoušejí, jak obstojí v hybridní válce

UDÁLOSTI: Probíhá největší cvičení zvláštních sil v novodobé historii české armády (zdroj: ČT24)

Co je hybridní válka, už armáda dobře ví. Zahrnuje asymetrický boj proti povstaleckým skupinám, kybernetické útoky a dezinformační kampaně. Jak jí čelit, je však docela jiná otázka. Odpověď na ni by alespoň pro speciální síly české armády mohl dát Temný stín – tedy cvičení Dark Shadow, které probíhá v několika armádních výcvikových jednotkách.

Vojáci speciálních sil z Prostějova a Olomouce spolu s posádkami vrtulníků z Náměště zkoušejí, jak by obstáli v hybridní válce. Cvičení Dark Shadow 2017 je největším cvičením zvláštních sil v novodobé historii české armády. „Nepřítelem“ tentokrát nejsou vojáci cizích armád, ale neoznačení ozbrojenci.

Podle velitele 601. skupiny speciálních sil z Prostějova Davida Franty je načase. „Ta situace dávno nastala. Pokud se bavíme o NATO, některé státy se snaží ovlivnit dění uvnitř jiných zemí, dělají to nekonvenčními prostředky,“ podotkl.

Během cvičení má každá jednotka speciálních sil přesně stanovené úkoly – připravují léčky a provádějí přepadení či letecké útoky. Piloti vrtulníků létají hlavně v noci. Podle velitele leteckého odřadu speciálních sil se snaží „nebýt vidět, nebýt slyšet, zakrýt svoji zvukovou stopu“.

Poprvé se do cvičení zapojilo i Centrum podpory speciálních sil, které vzniklo v Olomouci. Jeho úkolem je vytvářet zázemí pro prostějovský 601. prapor, a to jak v týle, tak i na bojišti.„Úkoly našeho útvaru jsou hlavně vedení informačních a psychologických operací a poté poskytování bojové podpory,“ přiblížil velitel čety olomouckého centra. Cvičení se účastní i rezervisti speciálních sil. Jsou jich zhruba tři desítky.