Myslivci chytili do klece první selata v rizikové oblasti Zlínska

UDÁLOSTI: První úlovek myslivců ve vysoce rizikové oblasti (zdroj: ČT24)

První prasata se chytila do speciálních odchytových klecí ve vysoce rizikové oblasti na Zlínsku zasažené africkým morem prasat. Skončilo v ní šest selat, která pak myslivci utratili. O totéž se budou snažit ještě deset dnů.

Odchyt se podařil mysliveckému sdružení Ostřice, které spadá do nejvíce rizikové červené zóny uvnitř pachových a elektrických ohradníků. Přestože myslivci vnadili kolem klecí již od srpna, dosud žádné zvíře nenalákali.

Podle hospodáře mysliveckého sdružení Miroslava Juříka je odchyt obtížný, protože jsou zvířata velmi obezřetná. „Pokud je tam suchá kukuřice, tak si prase raději utrhne klas čerstvé kukuřice. To, na co se nám to podařilo, tak jsme měli nasolenou kukuřici, trošku nabobtnalou,“ popsal.

Odchycená selata musela být utracena, ačkoli u nich podle Státní veterinární správy nebyl potvrzen mor. Divokých prasat, u kterých testy potvrdily nákazu africkým morem, však již dosáhl 97. Dospělé divočáky mohou vybraní myslivci od pondělka v nejvíce zamořené oblasti střílet. Pro veřejnost dál platí zákaz vstupu.

První dva uhynulí divočáci, u kterých se později potvrdil africký mor prasat, byli nalezeni 21. a 22. června na kraji Zlína. Chorobu přenášejí volně žijící zvířata, pro lidi není nebezpečná.