Čunek chtěl, aby kvůli moru prasat trval stav nebezpečí. Zbytečné, vzkázal Chovanec

Na Zlínsku o půlnoci končí stav nebezpečí (zdroj: ČT24)

Na Zlínsku v úterý skončí stav nebezpečí. Hejtman Jiři Čunek ale už vyzval veterináře, aby udrželi v platnosti opatření a zákazy přijaté proti šíření afrického moru prasat.

Hejtman Čunek uvedl, že vládu o prodloužení stavu nebezpečí požádal, ta ale nerozhodla. Čunek proto chce, aby veterinární správa dál udržela v platnosti opatření proti prasečímu moru, jako jsou například zákaz vstupu do lesů a polí v oblasti nákazy a zachování pachových a elektrických ohradníků kolem ní.

Petr Majer z tiskového oddělení SV uvedl, že krajská veterinární správa dnes pro Zlínský kraj vydá rozhodnutí o mimořádných veterinárních opatřeních, které zajistí pokračování opatření vydaných Zlínským krajem v souvislosti se stavem nebezpečí. „Kontinuálně tak bude platit zákaz vstupu veřejnosti do lesů v rizikové oblasti a dojde k zachování elektrických ohradníků a obměně pachových ohradníků,“ řekl Majer.

Čunek také vyzval policii, aby zabezpečila prostor muničního skladu ve Vrběticích, aby se z této lokality nemohla prasata dostat ven. 

Hejtman Čunek o dalším postupu proti moru prasat (zdroj: ČT24)

Podle Čunka by měli veterináři během jednoho až dvou týdnů povolit posečení 115,5 hektaru plodin v ohnisku nákazy, takzvané červené zóně. Zemědělci je nesměli sklidit, aby měla divoká prasata dostatek potravy a nepřecházela jinam. Posečení plodin v příštích týdnech považuje hejtman za nutné. „Prasata by měla tendenci proniknout zvnějšku za potravou do oblasti nákazy,“ uvedl Čunek.

Tento týden chce hejtmanství dokončit distribuci osmi klecí mezi myslivecká sdružení v ohnisku nákazy. Myslivci do nich budou prasata odchytávat. Odstřel černé zvěře je v červené zóně nadále zakázaný. Počet divočáků v této oblasti se podle hejtmana pohybuje kolem 150.

„Pokud se do měsíce nepodaří zlikvidovat prasata v červené zóně, uvažujeme od října o nasazení zkušených lovců, kteří by je mohli začít střílet. Byli bychom rádi, aby do poloviny října v kontaminované zóně nezůstalo ani jedno prase,“ dodal Čunek.

Ministr Milan Chovanec včera uvedl, že prodloužení stavu nebezpečí není potřebné. Ministerstvo vnitra posoudilo jak Čunkovu žádost, tak i dílčí podklady od ministerstva zemědělství. Chovanec však uvedl, že opatření k odvrácení bezprostředního ohrožení už byla učiněna.

Pro prodloužení stavu nebezpečí podle něj nejsou naplněny podmínky krizového zákona. Mimořádná opatření jsou na jeho základě přijímána ve chvíli, kdy jsou ohroženy životy, zdraví, majetek a životní prostředí.

„Nastalá situace ve Zlínském kraji, související s výskytem afrického moru prasat, vyžaduje dlouhodobé řešení a nelze předpokládat, že by byla vyřešena v průběhu dalšího měsíce. Prodlužování krizového stavu, který je bezodkladným opatřením sloužícím k řešení bezprostředního ohrožení výše uvedených chráněných zájmů, tedy není vhodným nástrojem ke zvládnutí situace,“ uvedl Chovanec v dopise premiéru Sobotkovi.

Hejtman Čunek vysvětluje nová opatření proti moru (zdroj: ČT24)
Experti z Mendelovy univerzity v Brně kritizují dosavadní postup proti šíření afrického moru prasat (zdroj: ČT24)

Stav nebezpečí vyhlásil Čunek na katastrálním území obcí Březová, Fryšták, Hrobice, Hvozdná, Lípa, Lukov, Ostrata, Slušovice, Veselá, Zlín a Želechovice nad Dřevnicí. Mimořádný stav měl umožnit zamořené území lépe chránit a zabránit tomu, aby se nakažení divočáci dostali z ohniska nákazy. Zároveň měl zabránit divokým prasatům z okolí vstupu do zasažené oblasti.

Ohnisko nákazy lemují pachové a elektrické ohradníky, zemědělcům bylo zákázáno sklidit část úrody. Dostatek potravy má divoká prasata udržet v ohnisku nákazy a zabránit rozšiřování choroby do dalších regionů. Zároveň byl do lesů a polí v oblasti zasažené morem zakázán vstup lidem.