Gripeny, apache i tankery. Účastníci cvičení Ample Strike se slétají

UDÁLOSTI: Začíná cvičení Ample Strike, nebe nad Českem zaplní stíhačky i bombardéry (zdroj: ČT24)

Nad Vysočinou, Olomouckem a také jižními Čechami bude rušněji než obvykle. Začíná nový ročník rozsáhlého cvičení leteckých návodčích Ample Strike, kterého se zúčastní letecká technika a vojáci české armády i dalších zemí NATO a Finska. Nad Českem proletí v jeho průběhu i americké bombardéry B-1 Lancer a B-52 Stratofortress.

První dny Ample Strike 2017 budou především ve znamení přilétajících letadel. Samotný výcvik začne ve vojenských prostorech Boletice a Libavá až 28. srpna. Do té doby bude rušněji na letištích, zejména v Náměšti. Tam očekávají vojenské stroje z Litvy, Německa, Polska, Slovinska a Nizozemska, pardubické letiště bude hostit tankovací letouny KC-135 a přímo do Boletic přiletí pětice amerických bitevních vrtulníků AH-64 Apache.

Jako první ale do Náměště přiletěly polské bombardéry Su-22. Původně je na letišti očekávali ve 12:30, ale nakonec se jejich přílet posunul až na 14:00. Během dne také začal fungovat velitelský štáb a probíhala řada briefingů a školení vojáků.

Přílet bombardéru Suchoj Su-22M3 polského letectva do Náměště nad Oslavou na cvičení Ample Strike 2017
Zdroj: Luboš Pavlíček/ČTK
  • Cvičení Ample Strike 2017 bude probíhat mezi 23. srpnem a 12. zářím.
  • Samotný výcvik proběhne od 28. srpna do 8. září.
  • Lety by měly probíhat v pracovní dny mezi 9:00 a 23:00.
  • „Mimo to však může dojít k dalším příletům či odletům letecké techniky nebo k přesunům mezi operačními prostory,“ upozornila mluvčí cvičení.

Česká armáda nasadí do cvičení všechny typy své bojové letecké techniky, tedy stíhače JAS-39 Gripen, bitevníky L-159 Alca i vrtulníky Mi-24 a Mi-171. Z dalších zemí přiletí převážně cvičné stroje, například litevské albatrosy nebo slovinské Pilaty PC-9, ale zapojí se i dvě stíhačky Tornado německé armády, maďarské gripeny, polské bombardéry Su-22 a americké strategické bombardéry B-1 a B-52.

Velitel cvičení: Některé státy se podílejí leteckou technikou, další země poskytují zejména týmy návodčích (zdroj: ČT24)

Strategické bombardéry sice mají být ozdobou cvičení, ale v Česku nebudou k vidění na zemi. Podle řídícího cvičení Zdeňka Bauera budou létat z britské základny Lakenheath. Nad Boleticemi přeletí ve středních až velkých výškách, ze země nebudou pozorovatelné.

Podle mluvčí akce Denisy Vernerové je cílem cvičení sladit výcvik předsunutých návodčích s leteckými osádkami a veliteli pozemních jednotek. „Když to řeknu úplně konkrétně, tak na jednotlivých prostorech budou nacvičovat soustředěné vedení paleb letectva a dělostřelectva. Zaměří se na způsob vedení boje v zastavěném prostoru, budou procvičovat procedury, kdy má dojít k eliminaci významných pozemních cílů a podobně,“ upřesnil Zdeněk Bauer. Piloti si také během cvičení vyzkoušejí tankování za letu.

Cvičení by se letos mělo zúčastnit až 1300 vojáků, z toho necelých 300 ze zahraničí. Zapojí se i příslušníci českých aktivních záloh. Ti budou zajišťovat bezpečnost na náměšťském letišti, ale čekají je i úkoly v rámci připravených scénářů.

Výsadkáři zatím cvičí na Doupově

Přestože je s Ample Strike co do rozsahu těžko srovnatelné, probíhá současně s ním ještě jedno významné vojenské cvičení. Asi 1500 výsadkářů ze 4. brigády rychlého nasazení bude dva týdny trénovat ve vojenském újezdu Doupov. Při akci s názvem Opeřený had by se měli především zlepšit v bojových střelbách – z kulometů, pistolí i protitankových zbraní – či házení granátů, budou také trénovat bojové seskoky či přežití v přírodě za ztížených podmínek.

UDÁLOSTI: Vojáci se na Doupově připravují na nasazení mimo ČR (zdroj: ČT24)

„Střelby jsou atypické tím, že jsou koncipovány tak, aby byly co možná nejvíce přiblíženy k reálné situaci, do které se vojáci mohou dostat. Vojáci se zaměřují nejen na střelbu, ale i na dokonalé zvládnutí správné metodiky bojových drilů se zbraněmi,“ shrnul Vratislav Louda ze 4. brigády rychlého nasazení.

Některé účastníky cvičení čeká napřesrok mise v Litvě. Pojede tam 250 vojáků ze Žatce. Podle velitele žateckého 41. mechanizovaného praporu Jiřího Líbala se během Opeřeného hada připravují na obranu, útok či doprovod konvojů. „Připravujeme i minometnou četu, která bude působit v sestavě kanadské jednotky,“ poznamenal náčelník generálního štábu české armády Josef Bečvář.

Celkem bude příští rok v zahraniční působit 560 českých vojáků. Pojedou na mise v Afghánistánu, Iráku, Mali, Sinajském polostrově a Pobaltí.