Bývalý úředník Praze nemusí platit tři miliony za Opencard. Nárok je promlčený

Pražský magistrát nemá nárok na tři miliony korun, které požaduje po bývalém úředníkovi Jiřím Chytilovi v souvislosti s kauzou Opencard. Soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 4 Hana Kadaňová vyhověla námitce Chytilova právního zástupce, že nárok je promlčený. Rozhodnutí není pravomocné, magistrát se může odvolat k městskému soudu.

Chytil byl v kauze Opencard jako šéf hodnotící komise pravomocně odsouzen k podmíněnému trestu. Podle žaloby nevymáhal po firmě Haguess pokutu, která vyplývala ze smlouvy s magistrátem. Haguess v té době Opencard dodávala.

Chytilův advokát Ladislav Málek ale tvrdil, že je nárok magistrátu promlčený. Lhůta by podle něj v tomto případě neměla trvat deset let, ale pouze dva, případně tři roky. Podle Málka navíc mohl magistrát nárok uplatnit už v roce 2012, žalobu ale podal až v roce 2016. 

„Domnívám se, že uplatnění toho nároku přišlo pozdě,“ řekl advokát novinářům. V rozsudku s jeho názorem souhlasila i soudkyně Kadaňová. Původně přitom uvedla, že po předběžném prostudování spisu má za to, že škodu Chytil opravdu způsobil.

Magistrát žaluje také dalšího úředníka. Po šéfovi magistrátního odboru informatiky Ivanu Seyčkovi chce 18 milionů korun. V jeho případě soud jednání dosud nenařídil. Seyček byl v roce 2014 pravomocně odsouzen k 3,5 letům vězení.

Projekt Opencard z dob primátora Pavla Béma (ODS) vyšel na 1,75 miliardy korun a město se kvůli němu stále soudí s nástupcem firmy Haguess. Praha se nicméně rozhodla nepodat žalobu na samotného Béma se zdůvodněním, že podle právních analýz by město neuspělo. 

Od loňska se už Opencard nevydává. Cestující ji ale mohou používat do chvíle, než vyprší platnost jejich karty. Opencard nahradila nová Lítačka. Lidé si mohou ale koupit i papírový roční kupon.

Jak šel čas s Opencard
Zdroj: ČT24