Je to tady všechno free. Systém nás proto nemá rád, říká účastník technoparty na Vysočině

Události: Technoparty na Vysočině (zdroj: ČT24)

Na Třebíčsku se tento víkend koná soukromá technoparty Do obce Meziříčko nedaleko Želetavy se sjelo asi dva a půl tisíce lidí. Místním se to nezamlouvá – stěžují si na nepořádek, neukázněné parkování a hluk.

Hudba zní na soukromé technoparty v Meziříčku ze tří pódií na ploše asi dvou hektarů. Organizátorům pronajal areál mlýna Miroslav Skalický. Tento styl hudby sám sice nemá rád, ale jak říká, jeho vyznavačům fandí. „Podle mě je tady klid, jak sami slyšíte. Není to takové, aby se lidi nemohli vyspat,“ popsal svůj pohled na situaci redaktorovi České televize.

První obydlené domy jsou od areálu asi kilometr. Místním lidem tak víc než hluk vadí chování vyznavačů techna. Hlavně nepořádek, který po takové akci zůstane.

Policejní mluvčí Dana Čírtková nicméně doplňuje, že v průběhu noci na sobotu přijali dvě oznámení od občanů, kteří si na zvýšený hluk stěžovali.

V pátek musela policie uzavřít silnici mezi obcemi Krasonice, Meziříčko, Šašovice a Domamil, protože ji účastníci akce zablokovali pěti stovkami špatně zaparkovaných aut.
„Přijelo v jeden moment víc lidí, což se vyřešilo pronajmutím dalších prostor,“ popsal situaci pronajímatel pozemků pro technoparty Miroslav Skalický.

Ani velké bariéry od zemědělců na přístupových cestách nebo cedule zakazující vstup nezabránily účastníkům ve vjezdu na pole a louky. Stanová městečka vznikla prakticky všude v sousedství areálu s hudbou.

Chtějí se jen bavit

Vyznavači techno hudby říkají, že se chtějí jen pobavit. Slibují, že po sobě uklidí. Jeden z oslovených zdůraznil, že se účastníci neperou a že se tato party nedá s ostatními akcemi srovnávat.

„Je to tady všechno free, možná proto nás systém nemá rád. Protože neděláme to, co oni by chtěli. Nejsme konzum,“ říká další z účastníků technoparty.

Policisté v místě nadále sledují dodržování veřejného pořádku a průjezdnost komunikací. „Budeme se zaměřovat také na to, zda řidiči, kteří odtud odjíždí, neusedají za volant pod vlivem alkoholu,“ doplnila Čírtková.

Hudba v areálu mlýna bude hrát až do pondělního rána. Podle pořadatelů má být nejpozději ve středu celé okolí uklizeno.