Léto je tady, Krkonoše přišly o sněhovou Mapu republiky

Na úbočí krkonošské Studniční hory roztálo sněhové pole známé jako Mapa republiky. Na horách se říká, že dokud neroztaje, nepřijde letní počasí. Sníh zmizel necelé dva týdny od posledního měření, při kterém ještě byla vrstva až šestimetrová.

Že roztála Mapa republiky, upozornila ČTK s odkazem na webkameru umístěnou nad Pecí pod Sněžkou a zbytky sněhu na ní byly patrné ještě koncem června. Zmizela pravděpodobně v neděli.

Výsledek je to podobný jako v roce 2015, kdy Mapa republiky rovněž roztála na počátku července. O rok dříve – po mimořádně teplé zimě, kdy ani v Krkonoších nebylo mnoho sněhu – zmizela již 10. června. Naopak například v roce 2012, který začal velmi tuhou zimou, vydržela až do počátku srpna.

Letos měřila Správa Krkonošského národního parku množství sněhu na Mapě republiky naposledy 21. června. Tehdy ještě mělo sněhové pole rozlohu zhruba 1100 metrů čtverečních a vrstva sněhu byla až šestimetrová. Sníh však rychle ubýval.

Rok 2017 ovšem nebyl k Mapě republiky příliš vlídný. Nejvíce sněhu na ní bylo 28. března a bylo ho mnohem méně než obvykle. „Odborníci ze Správy KRNAP naměřili pouhých 9,5 metru sněhové vrstvy oproti běžné výšce přes 13 metrů,“ uvedl mluvčí parkové správy Radek Drahný.

Mapa republiky sice leží na jižním svahu, díky modelaci terénu a větrným proudům se v zimě na tomto místě však ukládá velké množství sněhu. Například v zimě 1999/2000 tam bylo naměřeno 15,7 metru sněhu. Lokalita leží v nejpřísněji chráněné první zóně národního parku a je turistům nepřístupná. Lidé ji mohou sledovat z některých turistických cest, za příhodných podmínek je vidět i z Hradce Králové.