Praha ještě během letoška spustí veřejnou wi-fi síť v botanické či zoologické zahradě

Praha zavede v zoologické a botanické zahradě veřejnou wi-fi síť, která by měla začít fungovat zhruba do pěti měsíců. V úterý o tom rozhodli radní, projekt vyjde magistrát asi na 11 milionů korun. Síť wi-fi má pokrýt zejména nejvíc návštěvnicky frekventované části obou zahrad, připojení má být návštěvníkům k dispozici na většině plochy areálu.

Na jednotlivých místech se bude lišit rychlost připojení, například kolem zastávek MHD nebo restaurací bude kvůli očekávané větší vytíženosti síť schopná přenést více dat. Do veřejné soutěže se přihlásila pouze vítězná společnost Alef Nula s cenou 11,16 milionu korun.

„V rámci Smart Prague jsme si vytkli poskytnout na některých veřejných prostranstvích wi-fi. První jsme se rozhodli pro zoo a botanickou,“ uvedla pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

Už dříve primátorka uvedla, že se má wi-fi síť rozšířit i na další místa: v plánu jsou například Petřín a vltavské náplavky, a pokud se pilotní projekty osvědčí, budou podle primátorky signálem pokryty třeba Letná či Stromovka.

Bezplatná wi-fi bude do konce roku na 300 zastávkách MHD v Praze (zdroj: ČT24)

Dopravní podnik pak plánuje zavedení internetu také ve stanicích a vestibulech metra. Už dříve spustil wi-fi síť v některých tramvajích a postupně také spouští veřejně přístupné wi-fi na zastávkách MHD. Do konce letošního června by jich mělo být 127, v dalších měsících potom více než 300.