V Praze už se lidé připojí na wi-fi i při čekání na MHD. Zatím funguje 27 stanic

Bezplatná wi-fi bude do konce roku na 300 zastávkách MHD v Praze (zdroj: ČT24)

Na některých pražských zastávkách MHD je nově možné připojit se k wi-fi. Bezplatný internet je zatím k dispozici na 27 stanicích. Do konce června by jich mělo být sto a do konce roku tři sta. Pro připojení není potřeba zadávat žádné heslo. Zařízení je umístěné na přístřešku zastávky a mělo by odolat i vandalům.

Zavádění wi-fi připojení je součástí projektu Smart Cities. Na základě smlouvy s hlavním městem ho zajišťuje společnost JCDecaux. „Je to jednoznačně další krok k budoucnosti a zmodernizování služeb pro občany,“ řekl České televizi technický ředitel JCDecaux Tomáš Tenzer.

Bezplatný internet mohou lidé zatím využívat na 27 stanicích autobusů i tramvají, které jsou označené bílým pruhem s nápisem free wi-fi. Síť najdou uživatelé pod názvem WiPrague. Dosah signálu je zhruba 50 až 100 metrů. „Záleží na lokalitě, počtu domů nebo stromů. V prostoru zastávky byste ale jednoznačně měli být na signálu,“ uvedl Tenzer.

Instalace wi-fi probíhá podle počtu cestujících. Primárně se proto osazují zastávky tramvají, kde jezdí lidí nejvíc. V současnosti je internet dostupný například na I. P. Pavlova, na Andělu, Florenci nebo na náměstí Míru. V pátek se nově objevil i ve stanici Husinecká. JCDecaux spolupracuje na výběru zastávek s jednotlivými městskými částmi.