Zinkovna zapáchá, ale málo, rozhodl soud. Změny nejsou nutné

Události v regionech: Nymburk prohrál spor se zinkovnou a lakovnou AZOS (zdroj: ČT24)

Zinkovna a lakovna AZOS, kterou viní nymburská radnice, že se z ní line zápach, může dále vyrábět. Město neuspělo se žalobami, kterými se domáhalo, aby zastavil provoz a nařídil firmě zápach snížit. Žádost o snížení zápachu soud zcela odmítl s tím, že se nepodařilo prokázat, že AZOS smrdí více než jiné továrny v průmyslové zóně. Žádost o zastavení provozu předal soud stavebnímu úřadu, uznal však, že funguje bez stavebního povolení.

Na zápach si Nymburští stěžují již dlouho a od počátku ho dávali někteří z nich do souvislosti se zinkovnou a lakovnou AZOS. Radnice i Středočeský kraj s firmou dlouhodobě jednají. AZOS však kritiku odmítá, uvádí, že splňuje veškeré předpisy a zpochybňuje i to, že by se z jeho provozu šířil nadměrný zápach.

Nyní se sporem zabýval soud a město v něm neuspělo. Podle soudkyně Hany Zdeňkové se sice podařilo prokázat, že AZOS zanechává ve svém okolí pachovou stopu, ale neviděla důkazy, že zápach obyvatele obtěžuje více než jiné provozy v průmyslové zóně. Soud proto odmítl žádost města, aby nařídil firmě zápach snížit.

Výrok soudu bereme se zadostiučiněním. Potvrzuje naše předchozí tvrzení, kdy nám v průběhu tří let neustálých kontrol a sporů nebylo prokázáno žádné porušení zákona.
Karel Samec
mediální zástupce Azosu

U soudu vypovídali obyvatelé okolí podniku a pracovníci zinkovny. Jejich svědectví se však lišila. Zatímco obyvatelé hovořili o zdravotních problémech a o tom, že často cítí kovový zápach, zaměstnanci tvrdili, že nic necítí a zdraví jim slouží.

Soud také rozhodoval, zda nenařídí firmě zastavit provoz kvůli chybějícímu stavebnímu povolení, ale nakonec to neučinil. Případ tím však nekončí. V jeho posuzování by měl pokračovat stavební úřad. Soud totiž konstatoval, že zinkovna potřebná stavební povolení skutečně nemá.

AZOS odkazovala na integrované povolení, to však nestačí. „Integrované povolení nemůže nahradit povolení podle zákona. Integrované povolení je dokument, kde je provoz a technologie povolována ještě na zelené louce,“ řekla soudkyně Zdeňková. Dodala však, že soud sám navzdory tomu o zastavení provozu rozhodnout nemůže.

Rozsudek ovšem není pravomocný. Nymburská radnice již avizovala, že se odvolá.

Zinkovna a lakovna vznikla v nymburské průmyslové zóně v roce 2014. Další dva roky sílily stížnosti obyvatel města. Kontroly Státního zdravotnického ústavu a krajského úřadu upozornily na problémy s odvětráváním výrobní linky. Loni v dubnu se kraj pokusil nařídit zastavení výroby, ale ministerstvo pro místní rozvoj jeho rozhodnutí zrušilo.