Je něco shnilého v městě nymburském? Podle kraje nejspíše zapáchá zinkovna

Události v regionech: Kraj zahájí řízení s nymburskou zinkovnou (zdroj: ČT24)

Inspektoři už zřejmě znají původce nepříjemného zápachu, který trápí obyvatele Nymburka. Při kontrole místní zinkovny AZOS objevili skryté odvětrávání výrobní linky. Firmě podle středočeského krajského úřadu hrozí pokuta, případně i zastavení výroby. Její vedení ale označilo závěry kontrolorů za nesmysl.

Podle kontroly Středočeského kraje má nymburská továrna na kovové komponenty do aut některé neschválené výduchy. Kontroloři mají podezření, že právě tudy pronikají do ovzduší látky, jež způsobují nepříjemný zápach, na který si Nymburští stěžují.

Podle středočeského hejtmana Miloše Petery (ČSSD) by mohl být zdrojem zápachu komín, který krajští inspektoři objevili na střeše. „Je na konci dopalovací pece a tam by průduch být neměl,“ poukázal hejtman. Zástupce ředitele krajského úřadu Aleš Růžička upřesnil, že výduch není v dokumentaci k řízení EIA ani v integrovaném povolení. 

Krajský úřad chce se zinkovnou zahájit správní řízení. Hrozí jí vysoká pokuta i zastavení výroby. Společnost AZOS však odmítá, že by měla neschválený výduch. Její mediální zástupce Karel Samec uvedl, že komín na střeše byl v dokumentaci pro integrované povolení. I kdyby však nebyl, zpochybnil Samec, že by byl zdrojem zápachu. „Je v části chlazení, tam už nedochází k žádným chemickým reakcím ani k vypalování. Takže jakékoli vypouštění emisí je na úplně nulové hodnotě,“ uvedl Karel Samec.

Nymburští obyvatelé však mají o zdroji zápachu jasno již delší dobu. Na nymburském náměstí již probíhaly demonstrace s transparenty, které  prohlašovaly zinkovnu za původce. Zhruba 800 jich také podepsalo petici.

O tom, zda firma dostane pokutu, nebo jí bude hrozit zastavení výroby, chce krajský úřad rozhodnout na začátku dubna.