Hasiči několik hodin likvidovali hořící skládky u Tušimic a ve Vřesové

Desítky profesionálních i dobrovolných hasičů bojovaly více než šest hodin s požárem na skládce u Tušimic na Chomutovsku. Vedle toho navíc hořela také skládka komunálního odpadu ve Vřesové na Sokolovsku. V Ústeckém kraji platí od pondělí až do odvolání výstraha meteorologů právě kvůli riziku požárů.

U Tušimic zasahovalo 16 jednotek u požáru na ploše 100 krát 100 metrů. „Byl vyhlášen třetí stupeň poplachu. Hasiči skládku prolévali vodou a používali i pěnu. Dým šel mimo obydlené oblasti. Likvidaci požáru komplikoval vítr,“ řekl mluvčí krajských hasičů Lukáš Marvan.

Hustý dým byl vidět mnoho kilometrů daleko, podle hasičů ale žádné škodlivé látky do ovzduší neunikly. Požár neomezil ani dopravu. 

Ve Vřesové byli před kouřem varováni lidé v okolí

S požárem skládky u Vřesové na Sokolovsku bojovali hasiči osm hodin. Oheň se jim podařilo zlikvidovat v nočních hodinách. Na místě zasahovalo 15 jednotek hasičů, informoval mluvčí krajských hasičů Martin Kasal.

„Hořet na skládce komunálního odpadu u Vintířova na Sokolovsku začalo ve čtvrtek ve dvě hodiny odpoledne. Stoupající kouř z požáru bylo možné vidět kilometry daleko. Požár dokonce viděl pilot letadla, které přistávalo na karlovarském letišti,“ uvedl Kasal. 

Pod kontrolu dostali hasiči oheň po pěti hodinách, dohašování trvalo další hodiny. „Kromě požární vody bylo nutné na místo zásahu dopravit i velké množství pěnidla. Pokrýt hořící odpad vrstvou pěny je účinný způsob likvidace takovéhoto požáru,“ popsal mluvčí. 

Hasiči museli téměř celou dobu pracovat v dýchací technice, na místě tak byla i dvě protiplynová zásahová vozidla se zásobou tlakových lahví se vzduchem pro dýchací přístroje.

Kvůli složitému pohybu zasahujících hasičů v hromadách odpadků velitel zásahu požadoval na místo vrtulník pro hašení ze vzduchu, ten ale ve stejnou dobu zasahoval při pátrací akci jinde v republice, a nemohl proto přiletět. Na pomoc s rozhrabováním hořícího odpadu byly na místo povolány kolové nakladače.

Lidé z okolí, kteří se přihlásili do systému varování přes SMS, dostali zprávu, že by mohli být zasaženi kouřem. „Ale kromě SMS jsme nic nezaznamenali,“ uvedl obyvatel domu ve Staré Chodovské, jedné z nejbližších obcí od skládky. 

Skládka u Vřesové je jedna ze tří největších v Karlovarském kraji. Nachází se na bývalé výsypce uhelného dolu a Sokolovská uhelná poblíž buduje zařízení na separaci a další zpracování odpadu.