Vězni mohou zachránit život. Odklízejí chátrající náhrobky, které hrozí zřícením

Vězni pomáhají na hřbitovech (zdroj: ČT24)

Na devět tisíc opuštěných hrobů eviduje město Olomouc. A začínají být velkým problémem. Chátrající náhrobky totiž postupně demolují i ty okolní a mohou být nebezpečné i pro návštěvníky hřbitovů.

Kvůli tomu, že na jejich opravu nemá město dostatek peněz, stávají se nebezpečným doplňkem mnoha hřbitovů. „V těchto dnech se tak do odstranění chátrajících hrobů pustili i vězni olomoucké vazební věznice,“ poznamenala redaktorka České televize Zuzana Kozáková.

Odklízení náhrobků totiž není levné. „Jen když se na něj podívám, tak jsem schopen říct, že tento materiál nám zabere půl kontejneru, což nás bude stát zhruba dva tisíce osm set,“ sdělil Evžen Horáček, ředitel Hřbitovů města Olomouc, po rychlém obhlédnutí starého hrobového místa.

A další z devíti tisíc opuštěných hrobů by dva pracovníci odklízeli minimálně deset hodin. „Jeho likvidace by tak hřbitovy vyšla celkem na šest tisíc korun,“ zjistila Zuzana Kozáková.

V Olomouci je na pětadvacet tisíc hrobů. Velká část z nich pochází z druhé světové války. O ty se vesměs už nikdo nestará, protože správcům chybějí na tuto práci zaměstnanci.

Sami oslovujeme organizace nebo i města a vesnice v okolí, jestli nechtějí ze strany odsouzených pomoci. Jedná se o dobrovolnou, neplacenou činnost.
Markéta Doleželová
mluvčí Vazební věznice Olomouc

Desítky hodin už na jednom z hřbitovů strávil Michal. Prostory věznice vyměnil za těžkou práci na slunci. Bez nároku na odměnu. „Vytáhnout, a když je svázaný železem, tak ostříhat tu armaturu, naložit a odvézt to. Je to makačka,“ popsal svou práci odsouzený Michal. 

Za deset dnů už Michal s kolegy odklidil na dvě stě hrobů. Městu tak ušetřil za jejich likvidaci skoro půl milionu korun. V práci se osvědčil a bude tak moct zřejmě nastoupit už do placeného zaměstnání.

Olomoucká vazební věznice nyní zaměstnává celkem jednašedesát vězňů. Buď přímo v areálu věznice, nebo u strojírenských a stavebních firem v Olomouci.