Plzeňský kraj ve velkém mění vedení nemocnic. Nové týmy mají snížit ztráty

Reportáž: Změny v nemocnicích Plzeňského kraje (zdroj: ČT24)

Radní Plzeňského kraje odvolali dvaadvacet lidí z představenstev a dozorčích rad nemocnic a zdravotnického holdingu. Místo nich jmenovali manažery, kteří pro kraj pracovali na analýze zdravotnictví a kteří mají radikálně snížit ztráty šesti krajských nemocnic. Letos se počítá se čtvrtmiliardovou ztrátou, hejtman Josef Bernard (ČSSD) ji chce do dvou let snížit o polovinu.

V roce 2010 se ztráty čtyř akutních nemocnic a dvou nemocnic následné péče pohybovaly kolem sedmdesáti milionů. Pro letošní rok je jejich ztráta, kterou hradí kraj jako služby obecného hospodářského zájmu, schválená téměř na čtvrt miliardy korun. Hejtmanství předpokládá, že skutečnost bude až kolem tří set milionů. Ztrátu mají akutní nemocnice, nemocnice následné péče ztrátové nejsou.

Kdyby kraj nejednal, podle analýzy by ztráta na konci volebního období dosahovala k půl miliardě ročně – čili třetině ročního obratu všech krajských nemocnic. „Pakliže se tomuto problému nepostavíme čelem, může to znamenat omezení dostupnosti zdravotní péče, zamezí to dalšímu rozvoji nemocnic – ať už zvýšení platů nebo rozvoji dalších investic pro naše nemocnice,“ řekl hejtman.

Kraj z představenstev či pozic jednatelů nemocnic a zdravotnického holdingu proto kvůli nevyhovujícím financím odvolal všechny politiky a nahradil je manažery. Politici budou v dozorčích radách. Radní odvolali i vedení zdravotnického holdingu a jmenovali nové členy. Holding by měl mít větší slovo v řízení nemocnic. Současní ředitelé nemocnic zůstávají ve funkcích.

V čele holdingu Kýhos

Novým předsedou představenstva holdingu jmenovala rada Marka Kýhose. Odborník na zdravotnictví, který působil například v představenstvu skupiny Agel, se podílel na analýze stavu krajského zdravotnictví. S ním bude v představenstvu ředitel nemocnice ve Stodu Alan Sutnar a Jaroslav Šíma.

Kýhos se Sutnarem budou i v představenstvech tří nemocnic akutní péče, ve Stodu doplní představenstvo místo Sutnara Šíma. V dozorčí radě holdingu budou další spoluautoři analýzy nemocnic Tomáš Uvízl a Eduard Sohlich a ředitel Fakultní nemocnice Plzeň Václav Šimánek.

Cíle: Více výkonů, krátké čekací doby

„Analýza jednoznačně říká, že naše nemocnice jsou nákladově velmi neefektivní a výkonově značně poddimenzované,“ řekl hejtman. Měly by výrazně vzrůst počty výkonů. Nemocnice musejí nalákat na dostupné ambulance a krátké čekací doby na operace pacienty, kteří zatím ze spádových oblastí míří mimo region nebo do Plzně do fakultní nemocnice. S ní budou noví manažeři víc jednat o spolupráci.

Konkrétní kroky, které povedou k poklesu ztráty, zatím Kýhos neuvedl. Čerstvé změny nejdřív musí projednat s vedením nemocnic, s primáři a zaměstnanci. Jedním z prvních kroků bude aktualizace finančního plánu na letošní rok a příprava plánů rozvoje na příští tři roky.

Jedním z důvodů, proč mají nemocnice Plzeňského kraje tak vysoké ztráty, je nastavení plateb od zdravotních pojišťoven. Vedení kraje už řadu let upozorňuje na to, že za stejný výkon dostanou nemocnice v Plzeňském kraji méně peněz než jinde v Česku. Podle Kýhose tento nepoměr tvoří čtvrtinu až třetinu roční ztráty, tedy zhruba 60 až 70 milionů korun.