Zoo ve Dvoře Králové otevřela pro letošek brány safari

Zoologická zahrada ve Dvoře Králové nad Labem v sobotu otevřela brány Afrického safari, kde se návštěvníci pohybují přimo mezi zvířaty buď vlastním autem, safari truckem, či safaribusem. Každodenní provoz zahájilo také Lví safari, kterým lidé v automobilech projíždějí mezi volně se pohybujícími lvy. Výše vstupného do areálu safari se nezměnila.

Areál Afrického safari Josefa Vágnera, ve kterém každoročně žije na 200 zvířat, se loni na podzim stal kulturní památkou.

Jako první se ze zimovišť stěhovali do safari ptáci: „Na vodních plochách areálu mohou návštěvníci pozorovat hejna pelikánů nebo husic, jeřáby královské a po několika letech se sem vrátí i kormoráni,“ uvedl zoolog Michal Podhrázský.

V areálu o rozloze zhruba 30 hektarů se pohybují také antilopy, zebry či pakoně. Návštěvníky čeká zhruba pětikilometrová projížďka. Zvolit mohou jízdu ve vlastním voze, nebo africa trucky, či safaribusy, kde průvodci vyprávějí o životě afrických zvířat. Od června do září budou připraveny také oblíbené večerní projížďky areálem.

Výše vstupného do areálu safari se nezměnila, za vjezd automobilu zaplatí lidé 195 korun. Cesta africa truckem stojí 60 korun na osobu, cesta safaribusem, který nezajíždí do Lvího safari, je o polovinu levnější.

Někdejší ředitel dvorské zoo Josef Vágner (1928 až 2000) začal svůj plán na vybudování safari, ve kterém se budou zvířata volně pohybovat mezi návštěvníky, zpracovávat začátkem 70. let. Tehdy vznikl projekt a soupis investiční náročnosti. Samotné safari pak začalo vznikat v roce 1979 a dokončeno bylo až roku 1989, po odchodu Josefa Vágnera do penze. Od začátku roku 2011 je možné areálem projet vlastním vozem.