Policie obvinila ze surových vražd v Horusicích dva muže

Policie obvinila z vražd v Horusicích dva muže (zdroj: ČT24)

Jihočeská policie obvinila dva muže z dvojnásobné vraždy v Horusicích na Táborsku. Podle kriminalistů vraždili předloni na podzim při loupežném přepadení rodinné firmy. Obvinění cizinci surově zmlátili dva muže, oba na následky zranění zemřeli, uvedli policejní představitelé.

Lupiči vtrhli do horusické firmy HF moto, která se zabývá renovací veteránů a výrobou dílů do motocyklů. Majitelé firmy při přepadení vydali útočníkům v hotovosti několik set tisíc korun. Na místě zůstalo sedm zraněných, dva muži později na následky zranění zemřeli.

Obviněním hrozí výjimečný trest

Vyšetřovatelé připustili, že v souvislosti s případem ještě obviní další lidi. Dva cizince ve věku 33 a 37 let, kteří pocházejí z Maďarska a Ukrajiny, zadrželi v minulých dnech v Jihomoravském kraji.

„Oběma hrozí až výjimečný trest,“ uvedl vyšetřovatel Roman Hospodářský. Policie zadržela obviněné v pátek, kromě nich zajistila ještě dalších pět lidí, které následně propustila na svobodu.

Ivana Svobodová: Zločin malou obec šokoval (zdroj: ČT24)

„Jsem rád, že něco takového dál neběhá svobodně po světě, v tomto smyslu se mi ulevilo,“ uvedl jeden z napadených Martin Hadrávek poté, co se dozvěděl, že dva pachatelé jsou zatčeni. „Ale ta úleva má své meze, tátu mi to nevrátí,“ dodal majitel rodinné firmy. Právě otec a strýc Martina Hadrávka v nemocnici na následky krutého bití zemřeli.

Hospodářský uvedl, že kriminalisté začali pracovat na vyšetřování sedmičlenné skupiny pět měsíců po útoku v Horusicích. Policie při objasňování případu vyslechla šest stovek osob. Na případu spolupracovali také policisté z Ukrajiny, Maďarska, Polska, Slovenska a Německa.

„Vzhledem k tomu, že nyní je to rok a půl od té tragické události, dokážete si jistě představit, jakou mravenčí práci to představovalo,“ uvedl jihočeský policejní ředitel Luděk Procházka.

Obvinění už byli v minulosti trestáni. Podle Hospodářského se tak ale nestalo v České republice. V Česku pobývali legálně. „Obvinění byli vyslechnuti, můžu jen stručně říct, že vztah k místu činu mají, ale podrobnosti nebudeme sdělovat,“ uvedl vyšetřovatel. Zatím tedy není jasné, zda byly motivem brutálního útoky jenom peníze.

„Poškození utrpěli tak závažná traumata, že jejich následky budou zřejmě přetrvávat do konce života,“ uvedl policejní mluvčí Jiří Matzner. Napadená rodina je v Horusicích oblíbená, zločin malou obec značně šokoval, popsala v aktuální reportáži redaktorka Respektu Ivana Svobodová. Malá vesnice spadá pod město Veselí nad Lužnicí v okrese Tábor.