Výbuchy, automobilová honička i malý dron: Elitní vojáci ukázali prezidentovi zásah proti teroristům

Elitní vojáci z Prostějova předvedli prezidentovi zásah proti teroristům. Nechyběla automobilová honička, rachot samopalů či ohlušující výbuchy dělbuchů. Podle Miloše Zemana patří prostějovští vojáci mezi světovou špičku a Česká republika na ně může být právem hrdá.

Elitní vojáci z Prostějova plnili řadu speciálních úkolů na misi v Afghánistánu, kde si získali mezinárodní respekt. V rámci české armády jde o jediné zástupce speciálních sil. Vycvičení jsou například pro speciální průzkum a získávání strategických informací, přepadové akce nebo navádění přesné munice na cíl.

„Vím, že tento prapor už před mnoha lety předstihl v soutěži rangers členských zemí NATO dokonce i britské speciální jednotky, a to je co říct. Jsem pyšný na to, že naši vojáci bojují v Afghánistánu proti islámským teroristům,“ uvedl prezident Zeman.

Ten jako vrchní velitel ozbrojených sil přijel na prostějovskou základnu oblečený ve vojenské bundě, podle svých slov si ji vzal na počest zdejších příslušníků. Nechyběla ani přehlídka speciálního vybavení včetně terénních vozidel a rychlého člunu. 

Zeman pak zpovzdálí sledoval počínání vojáků při zásahu proti teroristům. Po upozornění jednoho ze specialistů ho zaujal miniaturní dron, který ze vzduchu nenápadně monitoroval dramatické dění na nástupní ploše kasáren.