V Česku chybí tlumočníci do znakového jazyka a pomůcky pro sluchově postižené ve školách

Na jednoho tlumočníka připadá v Česku asi sto čtyřicet klientů. Školy by také potřebovaly peníze na speciální pomůcky pro neslyšící. Na kancelář veřejné ochránkyně práv se loni obrátilo víc než sto lidí s problémem, který se týkal zdravotního postižení. Nejčastější stížnosti byly na nedostek tlumočníků do znakového jazyka a také nedostatečnou přístupnost staveb a dopravních prostředků a potíže kvůli asistenčním psům.

Být osobou se zdravotním postižením znamená potýkat se od dětství s nejrůznějšími problémy, překážkami a omezeními. Ve složité situaci jsou například rodiny se sluchově postiženými dětmi kvůli vzdělávání. Ve školách chybí tlumočníci českého znakového jazyka. Tlumočit ale nemá kdo také neslyšícím lidem třeba při návštěvě lékaře nebo úřadu. „Potřebovali bychom asi třicetkrát více tlumočníků, než kolik jich je,“ řekla ombudsmanka Anna Šabatová.

Na jednoho tlumočníka připadá v Česku asi sto čtyřicet klientů. „Vzorem i pro evropské země jsou v tomto směru Spojené státy americké, kde na jednoho tlumočníka připadá čtyři až pět klientů,“ doplnila ombudsmanka.

Unie neslyšících: Je potřeba nakoupit pomůcky

Podle vedoucího brněnské Unie neslyšících Ivana Poláčka problémy nepředstavuje jen malý počet tlumočníků, ale také technologií pro sluchově postižené. „Technologií je nedostatek. Ne každý sluchově postižený kluk nebo holka ovládá znakový jazyk a komunikační technologie by jim v tomto velmi pomohly. Ty je třeba nakoupit,“ řekl vedoucí brněnské Unie neslyšících Ivan Poláček.

V Hradci Králové vznikl studijní obor pro tlumočníky

Nedostatek tlumočníků do znakového jazyka je v Česku dlouhodobým problémem. Loni v září dokonce otevřela střední škola v Hradci Králové nový studijní obor pro tlumočníky do českého znakového jazyka. Akreditovat se ho podařilo po mnoha jednáních a stal se prvním oborem tohoto zaměření v České republice.

„Chtělo by to řadu opatření hlavně od ministerstva školství,“ řekla Anna Šabatová. Už prý jedná s ministerstvem i Českou školní inspekcí. Ministerstvo školství už připravuje vyhlášku o používání znakového jazyka na vysokých školách.

Za posledních pět let eviduje její kancelář stoprocentní nárůst stížností handicapovaných lidí na diskriminaci. Jen vloni se na kancelář veřejné ochránkyně práv obrátilo víc než sto lidí s problémem, který se týkal zdravotního postižení. Handicapovaní řeší například problémy s nedostatkem parkovacích míst, stěžují si na to, že se nedostanou s asistenčním psem k lékaři nebo do restaurace nebo na málo posudkových lékařů.