Bývalý ministr Julínek je zpět, měl by řídit východočeské nemocnice

Události v regionech: Velký návrat exministra zdravotnictví (zdroj: ČT24)

Bývalý ministr zdravotnictví Tomáš Julínek se vrací na výsluní. V Pardubickém kraji uspěl v konkurzu na ředitele tří z pěti krajských nemocnic. Kraj chce zásadně změnit organizaci nemocnic, výrazněji je specializovat a zjednodušit jejich řízení. Místo pěti ředitelů tak budou pouze dva, kromě Julínka uspěla ve výběrovém řízení také další politička – bývalá poslankyně a primátorka krajského města Štěpánka Fraňková.

Když v Pardubickém kraji ostatní strany vyšachovaly po loňských volbách vítězné hnutí ANO, nabízely mu jako „cenu útěchy“ křeslo radního pro zdravotnictví. Lídr ANO je odmítl, a tak se nyní zdravotnictví na východě Čech rozvíjí pod taktovkou radního z ODS Ladislava Valtra.

Ten prosadil zjednodušení organizační struktury krajských nemocnic. Pět zdravotnických zařízení spadne do dvou organizačních složek – Západ a Východ.

„Motivací nejsou finance, ale přímější řízení a hlavně vytvoření podmínek pro spolupráci zařízení na západě a východě kraje, což doposud zcela nebylo,“ řekl radní Valtr.

Obě nemocniční uskupení již mají vybrané ředitele a jsou to známá jména. Tři nemocnice ve východní části kraje (Ústí nad Orlicí, Svitavy, Litomyšl) bude řídit bývalý ministr zdravotnictví Tomáš Julínek, zatímco zbylé dvě v západní části (Pardubice, Chrudim) bývalá primátorka Pardubic a také někdejší poslankyně za Věci veřejné Štěpánka Fraňková.

Zatímco však pardubická a chrudimská nemocnice budou změny zavádět pozvolna během patnácti let, nemocnice, které spadají pod Julínka, by je měly mít za sebou již za pět let.

Nemocnice Pardubického kraje
Zdroj: ČT24

Méně ředitelů, větší specializace

Předběžný strategický plán rozvoje nemocnic počítá s tím, že si jednotlivé nemocnice rozdělí obory. V Litomyšli a Chrudimi budou zastoupeny všechny současné obory, ale zaměří se zejména na poskytování plánované péče – tj. například ortopedické operace, plánované chirurgické zákroky nebo výkony laparoskopické chirurgie. Další tři krajské nemocnice pak budou vykonávat složitější zákroky, například onkochirurgické operace.

Štěpánka Fraňková, která v současnosti pracuje jako lékařka, je přesvědčena, že je reorganizace nutná. „Na některých odděleních je erudovaný třeba jeden nebo dva lékaři. Celý chod oddělení stojí na jednom, dvou lidech,“ poukázala.

Tomáš Julínek – ministr i nemocniční manažer

Tomáš Julínek patřil k nejznámějším českým politikům. Na počátku roku 2009 jej v průzkumu popularity politiků CVVM neznala jen dvě procenta respondentů – to je stejný podíl, který v dosud posledním publikovaném průzkumu na totéž téma uvedl, že nezná prezidenta Zemana.

Julínek byl v letech 2006 až 2009 ministrem zdravotnictví, jeho odkazem se staly především regulační poplatky, které až do nástupu Sobotkovy vlády platili pacienti za ošetření u lékaře i za pobyt v nemocnici, zatímco dnes zůstávají už jenom na pohotovosti.

Nebyla to jediná velká změna, kterou Julínek v ministerské funkci prosazoval. Usiloval ještě o kontroverznější novinku, tu však v tehdejší patové politické situaci nedokázal prosadit. Mělo jít o převedení fakultních nemocnic na akciové společnosti a v rámci systému takzvané řízené péče více otevřít zdravotnictví soukromému kapitálu.

Po odchodu z funkce Julínka stíhala policie kvůli smlouvě na leteckou záchrannou službu. Státní zastupitelství ale později obvinění zrušilo a policie případ nakonec odložila. Jako ministr také Tomáš Julínek jmenoval ředitelem Nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého, který později stanul před soudem v několika korupčních případech.

Působení na ministerstvu zdravotnictví ovšem bylo jen jednou ze zastávek na dlouhé politicko-manažerské pouti Tomáše Julínka, která začala již počátkem 90. let na jižní Moravě. V Ivančicích byl nejprve náměstkem ředitele a později ředitelem tamní nemocnice. Skončil v roce 1998, kdy se po zvolení do Senátu začal naplno věnovat politice.

Od roku 2013 potom působil ve vedení nemocnice v Boskovicích. Jde o městské zařízení a náměstkem pro ekonomiku se stal v době, kdy měla ve městě hlavní slovo ODS. Když ale občanští demokraté v komunálních volbách dosavadní vliv ztratili, nové vedení města jeho funkci zrušilo a Julínek dostal výpověď.

Sám odkazoval na výsledky své práce – nemonice se dostala z dlouholeté ztráty, v roce 2014 měla zisk 5,5 milionu korun. V rozhovoru pro Hospodářské noviny několik měsíců před svým vyhazovem také popsal organizační změny, které podle něj vedly k úsporám. Hlavní roli podle něj hrály sestry, jež se začaly starat o rozpočet jednotlivých oddělení. Jenomže boskovická starostka, která převzala vedení nemocnice, když ještě před Julínkem radní odvolali dosavadního jednatele, naopak považovala Julínkovo působení za neefektivní.

Po boskovické výpovědi pracoval exministr jako konzultant. Současně se soudil o neplatnost výpovědi, ale také se zúčastnil výběrového řízení na ředitele nemocnic v Pardubickém kraji a uspěl.

Uspěl v konkurzu, upozornil hejtman

Hejtman Martin Netolický (ČSSD) připustil, že je případné jmenování exministra ředitelem nemocnic kontroverzní. Zdůraznil však, že Julínek v konkurzu uspěl díky svým odborným schopnostem včetně výsledků jeho působení v Ivančicích a Boskovicích.

Jmenování Tomáše Julínka ředitelem nemocnic v Pardubickém kraji se nebrání ani prezident České lékařské komory Milan Kubek. „Že byl někdo špatným ministrem, neznamená, že nemůže být dobrým ředitelem. (…) Ale pro jistotu bych chtěl popřát všem občanům Pardubického kraje pevné zdraví,“ řekl.

Sám exministr se zatím ke svým ambicím na východě Čech nechtěl vyjadřovat s tím, že jednání zatím nejsou u konce. Funkce by se ovšem on i Fraňková měli ujmout již 1. dubna.