Válka taxikářů na východě Čech: Levnější konkurenci už shořela tři auta

Válka taxikářů na východě Čech (zdroj: ČT24)

V posledních měsících na východě Čech shořela tři auta taxislužby. Zavedeným společnostem totiž přibyla nová konkurence a už tak napjaté vztahy mezi taxikářskými firmami na Hradecku a Pardubicku se ještě vyhrotily.

Důvodem sporů jsou ceny. Taxikáři tvrdí, že jízda po Pardubicích za 89 korun – kterou nabízí nová firma – je prodělečná a cena by se měla pohybovat od 150 do 200 korun. Podobné je to i v dalších východočeských městech.

Boj mezi taxikáři trvá už téměř rok. Loni shořela v Pardubicích dvě auta a tento týden v Jaroměři další. Vždy se jednalo o stejnou taxislužbu. Její provozovatel se k záležitosti odmítl vyjádřit s tím, že je v zahraničí.

Strážníci a policisté potvrzují, že mezi taxikáři se stupňuje počet případů slovního i fyzického napadání. Mimo přestupků řeší policie i jedno trestní oznámení.

Někteří taxikáři tvrdí, že jízda po Pardubicích za 89 korun je prodělečná
Zdroj: ČT24

V Pardubicích ani Hradci Králové není cena za taxislužbu regulovaná. Pardubická radnice už se ale napětím mezi taxikáři zabývá. V druhé polovině března by se měli na společném jednání sejít úředníci města, strážníci, policisté a taxikáři.

„Eskaluje napětí, je to dané dobou a jejich praktikami. Připomíná mi to začátek 90. let, hoří auta a je to špatné,“ říká jeden z taxikářů.

„V Pardubicích funguje volný trh, příchod nových taxislužeb samozřejmě udělá velkou bouři v této cenové hladině. Jsem sám zvědav, s čím kolegové taxikáři 22. března přijdou a jaké problémy nám předloží k řešení,“ uvedl primátor Pardubic Martin Charvát (ANO).

V posledních měsících na východě Čech shořela tři auta taxislužby
Zdroj: ČT24