Soud chtěl řešit prodej padělků obrazů za 40 milionů korun. Obžalovaný však nepřijel

Soud řeší údajný podvod s obrazy (zdroj: ČT24)

Bývalý politik Jiří Kotas figuruje v případu pokusu o prodej padělků obrazů, jejichž originály by stály na 40 milionů korun. Ostravský krajský soud však projednávání případu odložil na neurčito. Obžalovaný Kotas totiž odmítl přijet do České republiky.

„Podle jeho obhájkyně se obával, že bude po příjezdu z Kanady, kde žije, umístěn do vazby,“ podotkl redaktor České televize Jiří Loučka. Kotas proto navrhl, že se přelíčení zúčastní z české ambasády v Kanadě přes videomost. To ale odmítl soud s tím, že by se jednalo o velký časový posun. „Případ tak byl odložen na neurčito,“ doplnil Jiří Loučka.

Spor se táhne už přes osm let. Krajský soud v Ostravě předloni Jiřího Kotase a podnikatele Miroslava Simona odsoudil na šest let. Loni ale Vrchní soud v Olomouci rozsudek zrušil a vrátil k novému projednání.

Ani v předchozím procesu Kotas do Česka nepřijel a požádal o jednání ve své nepřítomnosti. „Neví, co ho tady čeká. Mohlo by se stát, že by byl zatčen,“ vysvětlila jeho advokátka Jana Graňáková. Podle ní tentokrát souhlas s jednáním v nepřítomnosti Kotas nedal. 

„Obžalovanému nebrání žádná překážka, aby se k hlavnímu líčení osobně dostavil,“ řekla soudkyně. Podle ní videokonferenci trestní řád umožňuje za určitých okolností. „Použití tohoto postupu není automatické,“ tvrdí. Za opodstatněné důvody uvedla například zdravotní stav či bezpečnostní hledisko.

Originály by stály 40 milionů korun

Podle obžaloby oba muži připravovali obchod s padělanými obrazy autorů moderního umění z konce 19. a počátku 20. století ‒ Marca Chagalla, Vasilije Kandinského, Ernsta Ludwiga Kirchnera, Maurice De Vlamincka, Georgese Seurata a Kazimira Maleviče. Hodnota originálů by byla asi 40 milionů korun. Dvojice měla získat obrazy z padělatelské dílny na Plzeňsku a 24. září 2009 s nimi přijela do ostravské Galerie Chagall. Tam se setkali s místním sběratelem, který o díla projevil zájem. Pravost obrazů tehdy posuzoval šéf galerie Petr Pavliňák, který všechny označil za padělky.

Obžalovaní vinu popírali. Kotas, který byl na počátku 90. let ekonomickým poradcem tehdejšího ministra financí Václava Klause a neúspěšně kandidoval na prezidenta republiky, nyní žije v Kanadě. Již dřív označil proces za absurdní. Hájil se tím, že byl přesvědčen o pravosti děl. Tvrdí, že si nechal od renomovaných znalců vyhotovit na obrazy posudky, které pravost potvrzovaly. Odvolací soud odvoláním obžalovaných vyhověl.

„Odvolací soud má zato, že dosud provedeným dokazováním nebyla bez všech pochybností prokázána u obžalovaných subjektivní stránka podvodného jednání, tedy že obžalovaní věděli či mohli vědět, že se může jednat o padělky obrazů,“ uvedl loni mluvčí soudu.

Soud vrátil případ na kraj s tím, že je nutné doplnit dokazování. Odkazuje například na trestní spis u plzeňského krajského soudu, u kterého byla podána obžaloba na skupinu pachatelů podezřelých z vytvoření padělků a jejich následného prodeje. Podle soudu je na místě doplnit dokazování také o osobní výslech některých svědků, o kopie protokolů k domovním prohlídkám či znalecké posudky. „Tyto důkazy bude třeba v dalším řízení hodnotit v kontextu s dalšími provedenými důkazy,“ uvedl Lichnovský.