Kontroverzní stavby kritizuje. Sám ale projektoval nepovolené apartmány v Krkonoších

Kritik kontroverzních staveb se podílel na nepovolených apartmánech (zdroj: ČT24)

Architekt Jan Čížek je v Hradci Králové známý jako nesmiřitelný kritik kontroverzních staveb a obhájce veřejných zájmů. Ve Špindlerově Mlýně se však svým projektem původně rodinných domů následně změněných na nepovolené apartmány postavil k veřejnému zájmu zády. Jako svědek kvůli tomu musel vypovídat u soudu.

Čížek je předsedou spolku aktivistů Kruh pro občanskou společnost a patří mezi tvrdé kritiky kontroverzních staveb. Před 15 lety se mu například podařilo dosáhnout toho, že lucemburský investor továrny na litá kola vyměnil hradeckou čtvrť Roudnička za Pardubice.

Na hradecké radnici znají architekta Čížka i jako důsledného kritika urbanistických nešvarů, které ohrožují zájmy veřejnosti. „Velmi často se vyjadřuje k akcím města Hradce Králové. Především k investičním akcím a územnímu plánu. Bohužel to jsou vždy kritiky, odvolání, petice či stížnosti,“ uvedl náměstek primátora Jindřich Vedlich (TOP 09).

Apartmánový komplex ve Špindlerově Mlýně
Zdroj: ČT24

Ve Špindlerově Mlýně ale Čížek veřejný zájem neřešil. Projektoval dva rodinné domy, které s investorem v rozporu s územním plánem postupně změnil v apartmány na prodej.

Domy měly mít plochu každý do 150 čtverečných metrů. Nakonec měl ale každý 280 metrů. Podle policie investor díky stavebním změnám nemovitost zhodnotil o více než 14 milionů korun.

Kauzu nyní řeší trutnovský soud, kde Čížek vystupuje jako svěděk. Nejprve vypovídal vyhýbavě, pak ale svůj podíl na projektu přiznal. Bývalý vedoucí stavebního úřadu Petr Kubec a Jana Svobodová z odvolacího stavebního úřadu kraje čelí kvůli legalizaci nepovolených apartmánů obžalobě ze zneužití pravomoci .