Častolovičtí brojí proti rozšiřování provozu zdejší továrny

Reportáž: Část Častolovic brojí proti rozšiřování zdejší fabriky (zdroj: ČT24)

Část obyvatel východočeského městyse Častolovice vznáší výhrady proti chystanému rozšíření zdejší továrny na stavební izolace Isover. Vedení obce se vznikem třetí výrobní linky souhlasí, skupina občanů kolem spolku Ekors má ale obavy ze znečišťování ovzduší a s negativním stanoviskem se obrátila na krajský úřad.

Továrna Isover ze skupiny Saint Gobain Contruction ve fabrice na západním okraji Častolovic vyrábí a prodává protipožární, zvukové a tepelné izolace, mimo jiné minerální a skelné vaty.

Obyvatelé městyse tuto produkci podle reportéra ČT Vlastimila Weinera cítí zhruba dvakrát do měsíce, kdy se z továrních komínů dostane do vzduchu zápach, formaldehyd a oxidy síry – to vše ale stále v povolené míře, což potvrzuje inspekce životního prostředí i vedení fabriky. „Závod plní veškeré emisní limity, které jsou dané zákonem, to znamená, že je pod těmito limity v některých případech dokonce řádově,“ informoval generální ředitel Isoveru Robert Kazda.

Saint Gobain chce nyní provoz své divize Isover rozšířit; oznámila záměr vystavět třetí výrobní linku a s ní i další komín. S rozšířením provozu souhlasí i vedení Častolovic, proti se ale staví část občanů reprezentovaná spolkem Ekors. Odkazují se především na rok 2011, kdy se v Častolovicích projednával územní plán a kdy měli dostat záruku, že se zdejší výroba už rozšiřovat nebude.

Místostarosta: Že obec rozhodne proti občanům? To se někdy stane

Podle předsedy spolku Vladimíra Vomáčky místním vadí znečišťování ovzduší už nyní, a proto požadují modernizaci stávajících linek, lepší odsíření a úplný zákaz používání formaldehydu. Teprve poté je spolek ochotný debatovat o nové lince. Ve svých požadavcích se odvolává na továrnu podobného charakteru v severočeské Krupce, která užívání formaldehydu zcela zrušila. Výhrady mají k tomu, že s nimi továrna nekomunikuje, a tvrdí, že radnice jde na ruku investorovi.

„Ta podstata věci je dobrá pro obec, takže, dejme tomu, rozhodne i proti občanům. To se někdy stane,“ reaguje místostarosta Častolovic Antonín Podzimek. Podle Kazdy je pak používání formaldehydu běžná praxe, v případě jeho závodu navíc hluboko pod maximálními limity. „V závodech identického typu, jako jsme my, se formaldehyd používá, je součástí pojiva, neboli pryskyřice, a emise formaldehydu se pohybují na úrovni pěti procent limitů.“