Pražská zoo jako první na kontinentu rozmnožila vydry hladkosrsté

Chovatelům v pražské zoo se jako prvním v kontinentální Evropě podařilo rozmnožit vydry hladkosrsté. Sedm vzácných mláďat přišlo na svět už v lednu. V těchto dnech začínají postupně opouštět bezpečí nory a pomalu objevovat okolní svět. Celou vydří rodinu mohou návštěvníci vidět v pavilonu Indonéská džungle.

Tento druh vyder chová pražská zoo jako jedna z mála evropských zahrad, a to od roku 2013. Předtím se vydry hladkosrsté podařilo rozmnožit pouze ve Velké Británii. Odsud také pocházejí oba rodiče pražských mláďat: šestiletá samička Kiri a tříletý samec jménem Scotty.

Pro obě vydry jsou narozená mláďata jejich prvními potomky a oba se ukazují být vzornými rodiči. Mláďata zprvu vůbec nevylézala z boudy a starala se o ně pouze jejich matka Kiri. Po prvním měsíci, kdy se vydrám začaly otevírat oči, se do péče zapojil i sameček Scotty, který na ně pečlivě dohlíží při jejich prvních výpravách po expozici.

„Mláďata zatím přebývají většinu času v bezpečí boudy, ale velmi rychle rostou a jsou čím dál tím aktivnější,“ uvedla mluvčí pražské zoo Jana Myslivečková. Vydry jsou velmi obratnými plavci, a tak se podle ní mláďata s pomocí rodičů začnou už brzo učit plavat.

Vydry hladkosrsté žijí ve volné přírodě v jihovýchodní Asii, Indii a Iráku. Jejich počet však klesá, především kvůli úbytku přirozeného prostředí a znečišťování vodních toků.