Přestavba křižovatky v Hradci je podle aktivistů nedostatečná. Hrozí, že z ní nic nebude

Události v regionech: Rekonstrukce jedné z nejpřetíženějších křižovatek v Hradci Králové je v ohrožení (zdroj: ČT24)

Stát možná nedá peníze na plánovanou rekonstrukci frekventované křižovatky Mileta v Hradci Králové. Spolek Kruh pro občanskou společnost míní, že jsou potřeba i další úpravy v okolí. Kvůli odvolání proti územnímu rozhodnutí ale stát, který měl poskytnout přes polovinu peněz na rekonstrukci, zvažuje, že je pošle na jiné projekty, s nimiž takové problémy nejsou.

Křižovatka Mileta, kde se stýkají ulice Sokolská, Zborovská a Hradecká, by měla při rekonstrukci dostat odbočovací větve, tzv. bypassy. Ty by z jejího ústředního úseku odvedly část odbočujících aut a významně jí ulehčily.

Podle Kruhu pro občanskou společnost je ale v projektu velký háček. Současně by mělo vzniknout nové vyústění třídy Edvarda Beneše do Zborovské na světelné křižovatce u základny záchranné služby. Podle Aleše Dohnala ze spolku ale takové řešení povede k dopravnímu kolapsu mezi oběma křižovatkami. Kruh pro občanskou společnost se odvolal proti územnímu rozhodnutí, navrhuje, aby bylo napojení Benešovy třídy mimoúrovňové.

Stavba za 220 milionů by měla začít v příštím roce. Složit se na ni mělo město, Královéhradecký kraj i stát. Kruh pro občanskou společnost však podal odvolání proti územnímu rozhodnutí. Kvůli tomu ale podle magistrátu hrozí, že stát raději pošle slíbených 130 milionů korun jinam. „Kdyby se řízení protáhlo, budou finance vyřazeny,“ poukázal náměstek primátora Jindřich Vendlich (TOP 09).

Že se řízení protáhne, je přitom nasnadě. Krajský úřad totiž zatím o odvolání vůbec nerozhoduje. Kvůli obavám z možné podjatosti čeká na stanovisko ministerstva pro místní rozvoj. V regionu totiž již existuje precedens. Královéhradecký stavební úřad nerozhoduje o projektu přestavby královéhradeckého Velkého náměstí. Kvůli hrozící podjatosti dostal stavební řízení na starost úřad v Hořicích.