Na Vysočině se lyžuje naplno. Funguje rekordní počet sjezdovek

Sezona, jakou za poslední roky nepamatují - tak označují vlekaři na Vysočině letošní zimu. V regionu je v provozu rekordní počet sjezdovek a lyžuje se i tam, kde to není každý rok pravidlem.

Brtnice na Jihlavsku - do dvou hodin odpoledne, kdy se pravidelně rozjíždí místní vlek, zbývá ještě pár minut, Bohumil Plachý už ale nedočkavě obouvá lyžáky a míří k pokladně. Zatímco kupuje skipas, tamní místostarosta ještě doplňuje zásoby v bufetu. Ač místní sjezdovka nepatří k vyhlášeným skiareálům, letošní zima nabízí podmínky, jaké tu dlouho nebyly. „Je to paráda, že to tady takhle funguje, letos se to zadařilo, že je sněhu dost,“ okomentoval počasí Plachý.

Město s necelými čtyřmi tisíci obyvateli teprve nedávno pořídilo aspoň dvě sněžná děla a rolbu a o provoz se tu starají většinou dobrovolníci. I tak jsou tu rádi za každý prolyžovaný den. Loni jich bylo okolo dvaceti, letos by to mohlo být i dvojnásob. „Vždy to byla služba obyvatelstvu, abychom nabídli něco jiného než jenom procházky,“ vysvělil místostarosta Brtnic Pavel Rubeš (MYHA Brtnice).

Jezdit se bude minimálně do března

Třeba na Dědkově u Měřína se lyžuje pouze v případě, že napadne dostatek přírodního sněhu. O svah se tam stará parta lyžařů z Třebíče - buď ručně, nebo s pomocí malého skútru a vlek pouští jen o víkendech a o prázdninách. „Máme sněhu takových dvacet centimetrů uježděného a tak pětatřicet, čtyřicet, co je okolo neupravený. Pořádně lyžujeme konečně tak po dvou až třech letech,“ uvedl Miloš Nejedlý z lyžařského oddílu BoPo Třebíč.

Aktuálně je na Vysočině v provozu rekordních osmnáct sjezdovek včetně těch, které jezdí jen výjimečně. Zimu si ale pochvalují i velké areály. Třeba na Fajtově kopci ve Velkém Meziříčí se už nyní lyžuje déle než za celou loňskou sezonu. „Doufáme, že se nám podaří smáznout negativní výsledky z předešlých roků,“ řekl manažer sjezdovky Fajtův kopec Jiří Pálka. Na svahu pod rozhlednou stále leží až tři čtvrtě metru sněhu, a tak se tam bude lyžovat nejméně do března.