Císařské lázně v Karlových Varech město nechce, na opravu ale přispěje

Zastupitelé Karlových Varů odmítli převzít zchátralou budovu Císařských lázní od Karlovarského kraje. Na přelomu loňského a letošního roku kraj vystoupil ze zájmového sdružení, které mělo zajistit rekonstrukci národní kulturní památky. Město zároveň hodlá dodržet svůj slib, že na opravu přidá 100 milionů korun.

Primátor Petr Kulhánek (KOA) zastupitelům řekl, že po rozpadu sdružení byly dvě možnosti, jak s Císařskými lázněmi, které kraj před lety převedl do svého majetku, naložit. Jednou bylo, aby město požádalo o opětovné převzetí budovy, nebo aby nechalo další starosti na kraji.

„V momentě, kdy jsou lázně ve vlastnictví kraje a existují dohody o spolupráci a spolufinancování, je z našeho pohledu racionálnější, pokud vlastníka měnit nebudou a nadále budou pod jurisdikcí kraje s tím, že město se bude hlásit ke svým závazkům,“ uvedl Kulhánek.

Nové vedení Karlovarského kraje pod vedením ANO vyškrtlo 200 milionů korun na opravu lázní z krajského rozpočtu a rozhodlo o vystoupení ze sdružení. Důvodem bylo podle hejtmanky Jany Vildumetzové (ANO) to, že není vyjasněno financování a činnost sdružení je nepřehledná. Kraj ale slíbil, že pokud to bude třeba, peníze na Císařské lázně najde.

Zastřešený dvůr Císařských lázní
Zdroj: Slavomír Kubeš/ČTK

Pro převzetí ohrožené budovy byla část městské opozice, ale i část koalice. Rada tak zastupitelům nepředložila jasné doporučení a rozhodnutí bylo na zastupitelích. Lázně zpět pod město chtěl například opoziční zastupitel Jiří Kotek (ALTERNATIVA) nebo Zdeněk Musil (KSČM). Ani v jednotlivých klubech nebyly shodné názory.

Náklady: 550 milionů

Kulhánek řekl, že je hotová projektová dokumentace a je připravena na stavebním úřadě. Náklady na rekonstrukci mají být 550 milionů korun. Běží už výběrové řízení na dodavatele. „Dohoda byla taková, že bude sedm kvalifikovaných uchazečů a těmto se předá projektová dokumentace k podání finální nabídky, aby se na jaře mohlo postupovat dál,“ uvedl Kulhánek.

Karlovarský kraj je připraven dostát svému závazku z minulosti k tomuto objektu. O převzetí práv a povinností zájmového sdružení musí rozhodnout krajské zastupitelstvo na svém jednání 23. února. Pokud zastupitelé Karlovarského kraje převzetí práv a povinností zájmového sdružení schválí, tak budeme mít konečně možnost dozvědět se, čím se poslední roky zájmové sdružení, které se mělo postarat o čerpání dotací na opravu budovy, zabývalo, a jak se nakládalo s penězi, jež mělo k dispozici.
Jana Vildumetzová
hejtmanka Karlovarského kraje

Jak se ale k výběrovému řízení postaví kraj, zatím není jasné. Hejtmanka chce ještě jednat o státní dotaci, která by s opravou Císařských lázní pomohla. Dosud se předpokládalo, že na rekonstrukci přispěje 200 miliony korun kraj, 100 miliony korun město a 140 milionů korun se mělo získat z Integrovaného programu rozvoje území Karlovy Vary. Zhruba 100 milionů korun přislíbil stát.

obrázek
Zdroj: ČT24

Císařské lázně patří mezi nejcennější památky v Karlových Varech. Vznikly na konci 19. století, slavnostně byly otevřeny 5. května roku 1895. Od roku 2010 jsou vedeny jako národní kulturní památka. Za svou podobu vděčí architektům Ferdinandu Fellnerovi a Hermannu Helmerovi. Dominantou Císařských lázní je Zanderův sál, ve kterém se cvičilo podle léčebné gymnastické metody švédského lékaře Gustava Zandera. Stávalo v něm 55 mechanických cvičebních strojů. V přízemí se nacházela císařská lázeň, která byla určena pro císaře Františka Josefa I. Ve vnějším traktu je zastřešený dvorek. Okolo něj byly jednotlivé lázeňské prostory.

Svému původnímu účelu sloužily lázně až do 80. let minulého století. Následně bylo v Zanderově sále provozováno kasino. V roce 1994 byla budova uzavřena a začala chátrat. Poškozené jsou hlavně vnitřní prostory a vybavení.

Zanderův sál
Zdroj: Jan Sokol/ČTK