Místo silnice betonové piloty. Oprava silnice mezi Dolními Věstonicemi a Pavlovem se zastavila

Termín zprovoznění silnice mezi Dolními Věstonicemi a Pavlovem na Břeclavsku je nejistý. Ministerstvo životního prostředí obci už čtyřikrát vrátilo k přepracování žádost o dotaci. Podle něj je oprava silnice naddimenzovaná a drahá. Cesta je uzavřená kvůli sesuvům půdy po přívalových deštích v září 2014.

Silnice mezi Dolními Věstonicemi měla být hotová na konci loňského roku. Práce se ale zastavily. Ze země trčí betonové piloty, které by měly zabránit dalším sesuvům. Po silnici se ale projet nedá. Místní i turisté musejí místo objíždět patnáctitikilometrovou oklikou. Na zavřenou cestu si stěžují i místní podnikatelé, kterým výrazně klesly tržby. Zatímco dřív se jejich podniky nacházely na frekventované cestě, dnes stojí ve slepé ulici.

Starostka Dolních Věstonic je zavalená dokumenty, které se sesunutého svahu a projektu sanace týkají. Ministerstvo životního prostředí ale žádost o dotaci obci čtyřikrát vrátilo. Problém je právě v pilotové stěně. „Svah se posouval k silnici a ty piloty ho mají zabezpečit proti dalším sesuvům,“ říká starostka Dolních Věstonic Jaroslava Rajchlová.

Ministerstvu životního prostředí se ale taková úprava nelíbí. Je podle něj moc drahá. Podle něj obec vůbec se stavbou pilotů neměla začínat. „Ten projekt je naddimenzovaný, postačila by zpevňovací stěna,“ tvrdí mluvčí ministerstva životního prostředí Petra Roubíčková.

Obec neměla podle ministerstva s opravami začínat

Dokud obec žádost nepřepracuje, ministerstvo neuvolní celkem čtyřicet jedna milionů. Navíc podalo trestní oznámení na neznámého pachatele. Podle něj neměla se stavbou obec bez schválení dotace začínat. „Těmi pracemi, které tam udělali, ještě narušili stabilitu silnice,“ říká mluvčí ministerstva. Starostka ale tvrdí, že projekt upravili přesně tak, jak si ministerstvo přálo, a naopak viní úřad z nedodržení slibu. „Všechno jsme udělali, čtvrtou registraci jsme napsali ve znění té dohody a opět nám byla zamítnuta,“ říká starostka Dolních Věstonic.

Práce na sanaci svahu se zastavily v prosinci. Stavební stroje by se tam měly vrátit v průběhu února. Ale jen v případě, když bude mít obec z čeho stroje zaplatit. Jistých teď totiž nemá dvacet tři a půl milionu korun, které jí loni přislíbil kraj. „V tuto chvíli hledáme dodavatele posudku, který nám má odpovědět na otázku, zda finanční částka bude účelně vynaložena a povede ke zprovoznění této komunikace,“ vysvětlil radní Jihomoravského kraje Petr Hýbler (ANO). Celkový rozpočet projektu je 77 milionů, stavební práce stály už 25 milionů.