Česká armáda převzala 26 nových tatrovek. Automobilka letos dodá vojákům na sto vozů

Armáda převzala vozidla značky Tatra (zdroj: ČT24)

Kopřivnická automobilka Tatra dodala armádě s tříměsíčním předstihem 26 valníků typové řady Tatra Tactic. Vozy si vojáci převzali v Centru zabezpečení materiálem technických služeb ve Štěpánově na Olomoucku.

Největší počet vozidel poputuje do 143. zásobovacího praporu v Lipníku nad Bečvou, který vznikl loni, a do Agentury logistiky. Podle ministra obrany Martina Stropnického (ANO) jde o novou dodávku po třech letech. Generálporučík Jiří Baloun sdělil, že jen letos bude armáda celkově pořizovat přibližně stovku tater v různých modifikacích.  

Nová vozidla stála na 150 milionů korun. Rozšíří v lednu vozový park 20 vojenských útvarů a armádních zařízení. Podle ministra Stropnického se další zásilka vozidel očekává v dubnu.

Armáda podle dřívějších údajů provozuje asi 2700 Tater T 815. Druhým nejpoužívanějším typem Tatry v armádě je T 810, kterých mají vojáci k dispozici několik set.

Podívejte se, jak to na místě vypadalo těsně před předáváním tatrovek:

  • Tatra 810 je třínápravové vojenské nákladní vozidlo z dílen kopřivnické Tatry, které nahradilo v Armádě České republiky legendární Pragu V3S, jež byla zavedena do armády v 50. letech minulého století a sloužila až do roku 2008. Automobil je především určen pro přepravu lidí, materiálu a vlečení přívěsů jak po silnici, tak i v obtížných terénních podmínkách.
  • Tatra T-810 v typickém provedení 6 x 6 s žebřinovým rámem a unikátními portálovými nápravami TATRA-Rigid je vybavena kapalinou chlazeným šestiválcovým motorem, manuální převodovkou, sestupným převodem a moderní třímístnou kabinou, která má pancéřovanou podlahu, upravenou střechu s lafetací pro kulomet, průlez a další dílčí úpravy pro speciální či vojenské použití. Vozidlo má naviják a centrální dohušťování pneumatik. Pérování přední nápravy je mechanické s vinutou pružinou. Zadní nápravy jsou odpruženy vahadlovými listovými pery. Od roku 2010 je T 810 nabízena také v civilní verzi jako univerzální nástavbový nosič.

Tatra loni vyrobila 1326 vozidel, meziročně o 56 procent více

Automobilka Tatra loni vyrobila 1326 vozidel. Meziročně tak zvýšila produkci o 56 procent a poprvé od roku 2008 překročila tisícovku vyrobených aut za rok. Všechny vyrobené vozy automobilka i prodala. Letos má v plánu vyrobit i prodat 1700 automobilů. Za společnost Tatra Trucks, která automobilku vlastní, to sdělil její mluvčí Andrej Čírtek.

Poslední desítky vozidel se montovaly v týdnu mezi Vánoci a silvestrem.
Andrej Čírtek
mluvčí Tatra Trucks

V Tatře se vyrábělo až do posledních pracovních dnů loňského roku. Firma podle Čírtka považuje za reálné dlouhodobě dodávat na světový trh zhruba 2000 vozidel ročně v segmentu speciálních užitkových automobilů a podvozků pro různé nástavby.

Tatra dosáhla předloni čistého zisku 390 milionů korun (o třetinu vyššího než v roce 2014) a tržeb 3,7 miliardy korun. Společnost Tatra Trucks patří českým podnikatelům Jaroslavu Strnadovi a Renému Materovi. Získali ji v roce 2013 v dražbě, kam se firma dostala kvůli dluhům. Ekonomický ředitel firmy Radek Strouhal uvedl, že zisk před započtením úroků, daní a odpisů za rok 2016 bude atakovat hranici půl miliardy korun.