Konečně ve svém. Lidé v újezdech kupují domy zabavené v roce 1953 armádou

První rodina koupila dům na okraji vojenského újezdu Hradiště. Po více než šedesáti letech se tak vrací lidem majetek, který v roce 1953 zabavila armáda. Nově vzniklé obce dokončily přípravu prodeje a začínají podepisovat smlouvy s těmi, kteří v domech desítky let žijí.

Lidé mají o koupi domů obrovský zájem. Řada z nich je totiž dosud udržovala a modernizovala za své peníze, jiní naopak s rekonstrukcí čekali na okamžik, až budou dům vlastnit. Armáda přispívala jen na zásadní opravy.

První rodinou, která podepsala kupní smlouvu, jsou Suranovi z Dolní Lomnice. Do oprav domu, kde roky žijí, dosud investovali přes půl milionu korun. Radnice proto vyšla lidem vstříc. Mohou ušetřit až 80 procent ceny, když se zaváží, že zanedbané domy co nejdřív opraví. U těch, kteří už dům zhodnotili ze svého, to obec zohledňuje v prodejní ceně. 

Dům na okraji vojenského újezdu Hradiště vlastní první rodina (zdroj: ČT24)

Jen v Doupovském Hradišti by se mělo prodat přes třicet domů. K privatizaci se postupně připojují i okolní obce.

Vojenský újezd Hradiště na Karlovarsku se od 1. ledna 2016 o patnáct procent zmenšil. Na vyčleněných územích vznikly dvě nové obce: Bražec a Doupovské Hradiště. Další osady byly přičleněny ke stávajícím obcím v okolí újezdu. Život v obci loni zachytil i fotograf webu ČT24 Jan Langer: