Papírnu a výrobnu mucholapek v Židlochovicích zničil požár. Zbyly jen sklady

V Židlochovicích na Brněnsku hoří papírna a výrobna mucholapek Papírna Moudrý. Podle mluvčí jihomoravských záchranářů Hedviky Kropáčkové se vážně zranil jeden člověk a vrtulník ho přepravil do nemocnice. Hasiči už ale mají požár pod kontrolou. Podle židlochovického starosty Jana Vituly se prvotní škody odhadují na 40 až 50 milionů korun.

Hasiči vyhlásili třetí stupeň požárního poplachu a likvidovali plameny osmi proudy včetně pěny. Ve 12:15 se jim podařilo dostat požár pod kontrolu.

„Je lokalizovaný a pracujeme na likvidaci ohnisek. Vyšetřovatel se zabývá příčinami vzniku požáru a výší škody,“ uvedla mluvčí jihomoravských hasičů Pavla Pražáková.

Na místo přiletěl i záchranářský vrtulník. „Mladý muž měl popáleniny obličeje a na rukách. Ve vážném stavu jsme ho přepravili na popáleninové centrum v Bohunicích,“ doplnila mluvčí jihomoravských záchranářů.

Odhadované škody v desítkách milionů korun potvrdil i majitel podniku Libor Moudrý. „Shořela celá fabrika. Přesná výše škody bude otázkou. Sklady se podařilo zachránit a jsou v pořádku,“ upřesnil.

Papírna Moudrý vyrábí prostředky proti hmyzu a hlodavcům. Podle svých webových stránek zaměstnává podle sezony 60 až 100 pracovníků ve dvousměnném provozu.