Pyrotechnici ve Vrběticích budou pracovat i příští rok. Pomáhá jim dálkově řízená technika

Operace Vrbětice, historicky nejdelší zásah tuzemského integrovaného záchranného systému, neskončí dříve než za dvanáct měsíců. Práce v oblasti přitom trvají nepřetržitě už dva roky. Policisté dál ohledávají torzo vybuchlého skladu číslo 16. V prvním čtvrtletí roku 2017 by chtěli zahájit průzkum druhé zničené budovy. Proč v říjnu a prosinci roku 2014 k explozím došlo, zatím stále není jasné.

Pyrotechnici a další členové integrovaného záchranného systému dokončují práce v epicentru výbuchu skladu číslo 16 ve Vrběticíc. Denně jich na místě pracuje až čtyřicet. Osm přímo v epicentru. Jsou mezi nimi i vyšetřovatelé, kteří pátrají po příčině výbuchů. Pyrotechnikům na místě pomáhá i pásový nakladač a traktor s bagrem na dálkové ovládání.

„Co se týče dokončovacích prací v epicentru 16, tam si troufám říct, že to bude v horizontu týdnů. Samozřejmě, důležité bude počasí a bezpečnost prováděných prací,“ řekl velitel zásahu, krajský policejní ředitel Jaromír Tkadleček. Práce může zbrzdit například sníh. Pak bude zhruba dva až tři týdny trvat přemístění techniky, materiálu a dobudování komunikací ke druhému skladu číslo 12.

Zbytky skladu srovnala technika se zemí

Ohledání epicentra výbuchu skladu číslo 12 podle Tkadlečka potrvá několik měsíců. „Netroufám si dneska predikovat přesné datum ukončení,“ dodal Jaromír Tkadleček. Zbytek vybuchlého skladu číslo 16 nechal v těchto dnech zdemolovat. „Bylo to řádově několik procent původního areálu. Zbytek stavby byl v takovém stupni poškození a byl tak nebezpečný, že ohrožoval práci policistů a hasičů. Navíc bránil v přístupu pod další suť,“ doplnil krajský ředitel policie.

Situaci ve Vrběticích sleduje reportér Josef Kvasnička (zdroj: ČT24)

Majitelé pozemků jednají se státem o jejich výměně

Firmám, které mají pronajaté budovy v technickém prostoru muničního skladu, vypověděl ke konci roku Vojenský technický ústav všechny smlouvy. Ještě hůř jsou na tom majitelé pozemků v okolí. Nemohou na ně vstoupit, přitom za ně musejí platit úvěry. Se státem vyjednávají o jejich směně. Do problému se vložil i kraj. „My na to jako kraj tlačíme, aby to napětí pominulo,“ řekl hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL).

Sklad číslo 16 ve Vrběticích explodoval 16. října 2014, druhý sklad číslo 12 pak 3. prosince téhož roku. Oba předloni vybuchlé sklady si pronajímala ostravská firma Imex Group. Při prvním výbuchu zemřeli dva lidé. Policie exploze vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení. Na ostraze skladů se do začátku letošního února podílela armáda, teď je střeží policie a Vojenské lesy a statky. Z areálu odjelo 547 kamionů se zbrojním materiálem, poslední loni před Vánocemi.