Vojáci opustí muniční sklady ve Vrběticích. Nahradí je kamery a plot

Z Vrbětic zmizí většina vojáků, kteří doposud hlídali okolí vybuchlých muničních skladů. Mají se stáhnout do poloviny února a ostrahu nad střeženým územím převezmou pracovníci podniku Vojenské lesy a statky. Pomáhat jim bude také nově instalovaný kamerový systém a vybudovaný plot. Do konce roku by měli na místě pracovat také pyrotechnici, kteří se podílejí na průzkumu areálu.

Na ostraze areálu se za poslední rok a půl, od výbuchu prvního skladu s trhavinami, vystřídalo přes šest tisíc vojáků. Za pár dní ale bude kompletně hotový plot, který zamezí veřejnosti vstup do nebezpečných míst, a nebude nutný jejich přísný a neustálý dozor jako dosud. Přesto podle vládou schváleného nařízení budou vojáci pomáhat se zabezpečením areálu i nadále. V materiálu se hovoří o vyčlenění 250 mužů. „Je to rezerva, pojistka. Děláme všechno pro to, aby tam vojáci být nemuseli, aby situace byla pod kontrolou,“ ujistil Stropnický.

Střežení muničního skladu Vrbětice
Zdroj: Armáda ČR

Nyní dokončují vojáci v okolí muničních skladů právě výstavbu plotu. „Provádíme už jenom zabezpečení, což je značení policejní páskou a uchycení záchranných bran,“ vysvětlil Ján Schneider, který je velitelem ženijní roty 153. ženijního praporu Olomouc. Na budování se podílelo zhruba padesát lidí. Nejdříve se zabývali opravou a obnovou stávajícího plotu, pak začali stavět nový.

„Nový je dočasnou stavbou. Je z dřevěných kůlů, které jsou zatlučené do hloubky 70 centimetrů,“ popsal plot Schneider. Právě dokončované ohraničení je dlouhé zhruba třináct kilometrů, stávající plot je pak tři a půl kilometru. Při pracích v blízkosti areálu je doprovázeli pyrotechnici, kteří okolí čistili od kusů rozmetané munice.

Vojáci ve Vrběticích dokončují stavbu plotu (zdroj: ČT24)

Zásah ve Vrběticích vyšel na 350 milionů

Práce ve Vrběticích, související se zásahem a následným zajištěním areálu po výbuchu dvou muničních skladů na podzim 2014, stál armádu, policii i hasiče do konce minulého roku téměř 350 milionů korun. Protože na místě ale stále pokračuje likvidace rozmetané munice, náklady pravděpodobně ještě porostou. Cenu navýší také následná sanace celého areálu. S průzkumem v okolí výbuchů začalo letos v lednu třicet armádních a pět policejních pyrotechniků. Na místě by mohli pracovat až do konce roku.

Vypočtená částka zahrnuje mzdy, které by stát musel i tak vyplatit, ale také přesčasy. Zasahujícím policistům, hasičům i vojákům stát celkem zaplatil 287 milionů korun. Zbytek, tedy zhruba 60 milionů korun, tvořily provozní a investiční náklady. Stát navíc bude muset vyčlenit peníze na asanaci areálu, která může trvat i několik let, k narovnání některých majetkoprávních vztahů k nemovitostem a i na řešení soudních sporů o náhradu škody.

Areál je uzavřený už téměř rok a půl

Dvě velké exploze v muničních skladech ve Vrběticích se staly na podzim roku 2014. První výbuch se ozval ve vrbětickém areálu v půli října a zahynuli při něm dva lidé. Další sklad s trhavinami explodoval o dva měsíce později. Mezi oběma detonacemi došlo k zhruba 350 dalším neřízeným výbuchům. Oba vybuchlé sklady si pronajímala stejná firma Imex Group. Policie exploze vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení a v souvislosti s nimi už státní zástupce podal kvůli skladování zakázaných výbušnin obžalobu na pět lidí a dvě firmy.