Soud zamítl stížnosti Severočechů na volby na Ústecku. Hnutí se obrátí na ÚS

Soud zamítl stížnosti Severočechů na volby v Ústeckém kraji. Hnutí se ale nevzdává a chce se obrátit na Ústavní soud. Nově svolaná valná hromada také zvolila nove vedení Severočechů. To obratem stáhlo od Nejvyššího správního soudu (NSS) stížnost na senátní volby na Mostecku, jež vyhrála Alena Dernerová. NSS se ale volbami v Mostě bude i tak zabývat, protože obdržel další dvě stížnosti.

Spory dvou táborů Severočechů se táhnou téměř tři roky. Hnutí je rozděleno na dvě skupiny, lidi kolem Schwarze a podnikatele Jiřího Zelenky a skupinu kolem bývalých náměstků primátora Mostu Hany Jeníčkové a Luboše Pitína.

Jeníčková dala týden před krajskými volbami odvolat všechny kandidáty Severočechů. O totéž žádala i u Dernerové, která obhajovala mandát na Mostecku. Úředníci ale k její žádosti nepřihlédli a Dernerová ve volbách zvítězila. Druhé křídlo Severočechů proto podalo k NSS stížnost.

Nové vedení hnutí v čele se Schwarzem ji obratem stáhlo. NSS chce ale nejprve vidět dokumentaci valné hromady a stanovy, aby mohl posoudit, zda je Schwarz právoplatně novým předsedou hnutí a má tedy oprávnění dát pokyn ke stažení stížnosti. „U soudu je ale stále ještě moje žaloba jako fyzické osoby. Je tam i žaloba (Vlastimila) Balína,“ doplnil Pitín. Soud se tak volbami na Mostecku bude stejně zabývat. 

Soud v Ústí nad Labem zamítl stížnosti Severočechů na volby (zdroj: ČT24)

Téměř rozhodnuto už je naopak v Ústeckém kraji. Soud zamítl pět stížností kandidátů hnutí, kteří žádali zrušení voleb kvůli vyškrtnutí z kandidátky týden před volbami. „Soud shledal, že jednání Hany Jeníčkové coby volební zmocněnkyně hnutí Severočeši.cz bylo provedeno v souladu se zákonem a stanovami této strany,“ řekla mluvčí soudu Marcela Trejbalová. 

Soud se zabývá ještě jednou stížností, kterou podal jiný člověk. I ta se ale týká vyškrtnutí Severočechů. Rozhodnout by o ní měl v řádu dnů. Na verdikt soudu čeká i Ústecký kraj, aby mohl svolat ustavující zastupitelstvo. „Věřím, že i poslední stížnost vyřeší velice rychle. A to říkám hlavně z důvodu, abychom mohli naplánovat ustavující zasedání zastupitelstva,“ řekl hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM).

Hnutí ale s rozhodnutím soudu nesouhlasí. „Myslím, že jsme měli jasné důkazy, že byl porušen zákon a proběhlo podvodné jednání. Obrátíme se na Ústavní soud,“ upozornil Schwarz. I přes odvolání kandidátky letos Severočeši získali 2,13 procenta hlasů. Výrazně více, přes deset procent, to bylo na Mostecku. Hlasy voličů byly platné, statistici k nim ale nepřihlíželi.

Volbu vedení bude zřejmě opět řešit soud

Schwarz byl minulý týden zvolen předsedou hnutí už podruhé. Valnou hromadu z roku 2014, kterou tehdy svolalo jeho křídlo, ale soud pravomocně letos v létě zrušil. Schwarz ji proto svolal znovu. „Navolili jsme nové lidi, změnili jsme sídlo, udělali jsme zápis. Proběhla na základě rozsudku soudu, který určil, ať to uděláme, tak jsme to udělali,“ řekl.

Druhé křídlo hnutí ale označilo valnou hromadu za nelegální. „Napsali jsme jim, že je svolaná nelegálně, že to neprojednalo předsednictvo. Nicméně valná hromada proběhla a nebyli na ni vpuštěni zástupci kontrolního výboru, kteří chtěli oznámit, že není svolaná v souladu se stanovami,“ tvrdí Luboš Pitín. Spory tak pravděpodobně znovu skončí u soudu.