Zaplatí dopravní podnik 25 milionů kvůli Opencard? Soud nesmí odkládat řešení žaloby

Pražský městský soud se musí vrátit k žalobě společnosti eMoneyServices (EMS) kvůli 25 milionům za kartu Opencard. Letos na jaře řízení přerušil, chtěl počkat na rozhodnutí v jiném případě. Odvolací soud to však odmítl s tím, že městský soud musí žalobu vyřešit.

Podle dotčené žaloby dopravní podnik od léta 2011 užívá čipové karty bez příslušného licenčního oprávnění. Pražský městský soud chtěl původně počkat na rozhodnutí v dalším sporu EMS kvůli Opencard, tentokrát s hlavním městem Prahou. V tomto případě jde o 40 milionů korun.

V odvolacím řízení ale Vrchní soud v Praze rozhodnutí změnil. Městský soud tedy nemá čekat a případ musí začít znovu řešit.

EMS se proti postupu hlavního města Prahy i pražského dopravního podniku brání hned několika žalobami, z nich zatím poslední podala letos v červenci. Firma napadla také provoz nové karty MHD Lítačka, kterou považuje za plagiát Opencard. V září začalo hlavní město jednat s eMoneyServices také za přítomnosti mediátora.

Opencard stále vlastní přes milion lidí a Praha za ni dala přes 1,7 miliardy korun. Karta měla mít řadu funkcí, zůstala ale především elektronickou tramvajenkou a průkazem do městské knihovny. Město Opencard nahrazuje kartou Lítačka, kterou vydává od letošního března. Novou kartu spravuje městská firma Operátor ICT.