Bez názvu. Některé jihomoravské obce nemají dosud pojmenované ulice

68, 154 nebo 210. Čísla popisná jsou v některých obcích stále jedinými orientačními body, protože jejich ulice už několik desítek let nemají názvy. Přitom je mohly získat už v 70. letech minulého století. Zatímco starousedlíci si na čísla zvykli a používají pro části obcí zažitá jména, pro turisty je orientace v takových ulicích složitá.

V bezejmenné ulici žije Zdeněk Sedlák v Hostěrádkách-Rešově už několik let. Jediným poznávacím znamením pro pošťáka nebo návštěvu je číslo domu – 252. Na to, že v obci, kde ulice nemají názvy, si už za léta zvykl. „Víte, já nemám rád změnu,“ shrnul Sedlák ve zkratce důvody, proč by názvy ulic ani zavádět nechtěl.

Obdobně jako starousedlíci ale pro některé části obce používá zažitá jména. „Tradují se sto let i více. Podle místopisu byl třeba škrampalov, tam bylo – za mostem, za kapličkou nebo radlice, i když nevím proč,“ vysvětlil Sedlák.

Pro neznalé místních pojmenování ale zůstává jediná možnost – orientovat se podle čísla popisného. Ani to ale není jednoduché, protože domy nejsou očíslovány postupně. „Jak byl postavený dům, tak dostal číslo,“ dodal Sedlák. I kvůli nesnadné orientaci se dřívější vedení obce snažilo zavést oficiální názvy.

Nakonec ale pojmenovávání nedokončilo, přestože už byly hotové tabulky s novými názvy. „Pojmenování nebylo dokončeno proto, že by bylo nutné vyměnit doklady všem, kteří v nich mají uvedenou adresu v obci,“ vysvětlil starosta Zdeněk Petráš (nez.). Dříve lidé čas od času žádali o to, aby ulice dostaly názvy. Starosta ale dodal, že nyní se už s takovými požadavky příliš nesetkává. Jestli ale v budoucnu přece jen názvy dostanou, neví. 

Jména získají ulice ve Vacenovicích

Zatímco Zdeněk Sedlák si na nepojmenované ulice zvykl, lidé ve Vacenovicích na Hodonínsku pro ně chtějí názvy. Jejich seznam vytvořili už před čtyřmi lety, ale až dosud ale ležel na úřadě v šuplíku. Vedení obce se totiž obávalo stejného problému jako vedení Hostěrádek-Rešova před více než 40 lety - výměny dokladů.

„Zastavilo se to na tom, že jsem se toho trochu lekla já jako starostka, protože došlo k tomu, že by si všichni občané museli vyměnit občanské průkazy a bude to i velmi finančně zatěžující pro obec,“ uvedl starostka Vacenovic Jana Bačíková (ODS). Nakonec se místní oficiálního pojmenování dočkají. Úředníci totiž začali se zadáváním názvů do potřebných registrů. Jestli se ale cedule objeví na domech, nebo doplní stávající sloupové značky, ještě místní zastupitelstvo nerozhodlo.

V Hostěrádkách-Rešově a Vacenovicích natáčela Barbora Blažková (zdroj: ČT24)