Soud řeší případ údajného pokusu o vraždu. Muž bodl družku 27x do tváře

Družku bodl 27x do tváře

Letos v únoru si v mateřské škole ve Frýdku-Místku chtěla matka vyzvednout své dítě. Na místo dorazil také její bývalý druh, který jí zasadil sedmadvacet ran nožem do oblasti hlavy. Obžalovanému za čin nyní hrozí až dvacet let vězení nebo výjimečný trest.

Velmi těžce zraněná žena přežila jen náhodou. Dodnes se léčí. Policisté zatkli útočníka krátce po činu. Zjistili přitom, že muž před útokem odvedl syna do vedlejší místnosti. Podle státní zástupkyně Šárky Miketové muž vedl tak razantní útok, že zlomil čepel nože.

Podle svědka události, Jaroslava Krkošky z Frýdku-Místku, na místě tehdy zasahovaly desítky policistů, sanitky i vrtulník záchranářů.

Bývalý partner chtěl podle žalobkyně ženu zavraždit. Údajně neunesl, že ho opustila. „Svého jednání samozřejmě lituje,“ uvedla jeho obhájkyně Irena Křivánková. „Během výslechu to tak ale nevypadalo. Soudce musel Miroslava Štembírka několikrát napomenout. Tragédii zlehčoval a příliš nechtěl mluvit o osudovém dni,“ popsal dění redaktor České televize Jiří Loučka.

Brutální útoky se odehrály v Havířově i ve Žďáru nad Sázavou

K podobné tragédii, při níž tentokrát útočnice použila nůž, došlo v roce 2012. V Havířově tehdy zaútočila psychicky nemocná žena na vychovatelku z družiny v Základní škole Moravská. Do školy se dostala dveřmi, kterými do jídelny přicházeli pro oběd senioři. Vychovatelku pobodala a jako rukojmí si pak vzala sedmiletou školačku, kterou se policii podařilo osvobodit. Svůj čin zopakovala o dva roky později ve Žďáru nad Sázavou, kdy zabila šestnáctiletého studenta a zranila dvě dívky.

Od začátku letošního roku došlo v Moravskoslezském kraji k jedenácti vraždám. „Nejčastějším motivem této trestné činnosti bývají obecně osobní vztahy,“ sdělila mluvčí frýdeckomísteckých policistů Lenka Sikorová.