Jihomoravské ANO se dvěma partnery hledají dalšího a lidovci se vzdávají postu hejtmana

Lidovci na jižní Moravě přestávají usilovat o pozici hejtmana. Podle nich tento post náleží vítězi voleb - hnutí ANO, které si v úterý už zvolilo dva koaliční partnery. Vytvořilo trojblok s TOP 09 společně s Žít Brno a Starosty pro Jižní Moravu a nyní shánějí dalšího partnera. Jím by se mohla právě stát KDU-ČSL. Dosud je rozděloval spor o nárok na hejtmanskou funkci. Vznikající koalici by ale také mohli doplnit sociální demokraté.

Vítězné hnutí ANO hledá dalšího partnera do dnes vzniklého trojbloku. Díky dohodě s dalšími dvěma stranami nyní mají dohromady 23 mandátů z celkových 65. K většině je jich potřeba 33. Hnutí už vyjednávalo se sociálními demokraty i lidovci, ale ke konkrétní dohodě nedošlo.

S lidovci se totiž dosud přelo o hejtmanskou pozici. „Hejtman nebyla naše priorita, jde nám o vytvoření stabilní koalice. Nechceme nic blokovat, aby naše jednání ztroskotala na této pozici,“ uvedl lidovecký lídr Roman Celý.

Dohodu s ČSSD hnutí připouští zase jen bez účasti současného hejtmana Michala Haška (ČSSD), se kterým spolupráci zásadně odmítá. Právě jeho jméno může vytváření budoucí koalice značně ovlivnit. Spolupráci s ním totiž kromě hnutí ANO odmítly i další strany – TOP 09 s Žít Brno i Zelení a Piráti.

Hašek může skončit na neplaceném postu

Naopak lidovci se vyjednávání se současným hejtmanem nebránily. Hnutí ANO ale požaduje, aby ve vznikající koalici nezastával žádnou uvolněnou funkci.  Je tak možné, že by se ČSSD mohlo podařit vyjednat koalici, ve které by byl Hašek zastupitelem, ale bez placeného postu.

Hašek už dříve řekl, že je připravený být v opozici. „Nepožaduji ani netrvám na svém zastoupení v nové radě nebo na jiné uvolněné placené funkci. Nicméně s respektem k podpoře od voličů pro ČSSD i mne jako jejího lídra budu nadále v týmu a tričku ČSSD prosazovat náš program jako člen zastupitelstva kraje,“ uvedl Hašek.   

Kromě lidovců nebo sociálních demokratů nepřipadá v úvahu žádná jiná strana, která by mohla vznikající koalici doplnit. Hnutí totiž odmítlo spolupráci s komunisty i Stranou přímé demokracie Tomia Okamury a také chce koalici složenou pouze ze čtyř partnerů. Pouze dvě první zmíněné strany mají více než 10 mandátů, které jsou nutné k získání nadpoloviční většiny v zastupitelstvu.