Chtějí vaše hlasy. Podívejte se na kandidáty z Karlovarského kraje

Česká televize se v prvním předvolebním vysílání věnuje Karlovarskému kraji. Kromě večerní předvolební debaty s osmi zástupci kandidátek s největším volebním potenciálem nabízíme také anketní odpovědi stran, hnutí a koalic, které se do debaty nedostaly. Odpovědi jednotlivých lídrů kandidátek jsou řazeny abecedně podle příjmení.

  • Které téma považujete v těchto krajských volbách za nejdůležitější a proč?
  • V případě, že budete zvoleni, co uděláte jako první?

Sdružení nezávislých kandidátů 1

Kandidátní listinu SNK 1 tvoří desítka starostů, čtyři místostarostové a další osobnosti. Lídr kandidátní listiny Eduard Frisch, starosta obce Sadov, je i kandidátem na post senátora ve volebním obvodu Karlovy Vary. Sdružení prosazuje urychlení dostavby D6 nebo více peněz na opravu památek. Za problémy kraje považuje nízkou mzdu a odchod mladých lidí z regionu. Další program nabízí SNK 1 na svém webu.

Lídr kandidátky Sdružení nezávislých kandidátů 1 Eduard Frisch (zdroj: ČT24)

Dělnická strana sociální spravedlnosti – NE imigrantům, STOP nepřizpůsobivým a diktátu EU!

DSSS má v Karlovarském kraji 48 kandidátů. Už ve svém volebním názvu se ostře vymezuje proti imigrantům, nepřizpůsobivým i diktátu Evropské unie. V kraji se chce zaměřit na vyvážený rozpočet a zastavit jeho zadlužování. V projektech se hodlá zaměřit i na zdravou výživu. Zdravé rodiny jsou podle lídra kandidátky Jiřího Froňka základem zdravé společnosti. Další program nabízí strana na svém webu.

Lídr kandidátky Dělnické strany sociální spravedlnosti Jiří Froněk (zdroj: ČT24)

Úsvit – Národní koalice s Blokem proti islamizaci

Úsvit – Národní koalice s Blokem proti islamizaci má jako své hlavní téma zajištění bezpečnosti občanů České republiky. V regionu stranu nejvíce trápí neziskové organizace podporované krajem. Těm, které podporují uprchlíky, chce zrušit veškeré dotace. V kraji také hodlá odstranit zbytečné poplatky pro podnikatele. Občanům kraje pak chce zrušit například poplatky za dálnice, které podle lídra kandidátky Daniela Junaje neodpovídají standardům, kterým by měly. Další program nabízí strana na svém webu.

Lídr kandidátky Úsvit – Národní koalice s Blokem proti islamizaci Daniel Januj (zdroj: ČT24)

Svobodní a Soukromníci

Koalice Svobodných a Soukromníků vznikala postupně od začátku letošního roku. Důležitých témat pro kraj je podle lídra kandidátky Petra Jurči celá řada. Vedle školství nebo výběrových řízení vyzdvihl především zdravotnictví, které naráží na nedostatek lékařů i sester. Lidé podle něj jedou nadoraz, jsou unavení a ztrácí motivaci. Další program nabízí koalice na svém webu.

Lídr kandidátky Svobodní a Soukromníci Petr Jurča (zdroj: ČT24)

ALTERNATIVA

Vedle školství, zdravotnictví a dálnice považuje ALTERNATIVA za nejdůležitější téma v kraji přetrvávající korupci a klientelismus. Lídr kandidátky Jiří Kotek zmínil přístup úředníků, politiků nebo podle něj laxních médií. Za nečinnost a kauzy v šuplících pak kritizoval i policii a státní zástupce. Další program nabízí strana na svém webu.  

Lídr kandidátky ALTERNATIVA Jiří Kotek (zdroj: ČT24)

PRO Zdraví a Sport

Hnutí PRO Zdraví a Sport se chce ve volbách zaměřit například na zdravotnictví, lázeňství, cestovní ruch nebo dopravu. Už podle názvu je jednou z jeho priorit také podpora sportu. Podle lídra kandidátky Jana Kroniky kandiduje za hnutí řada odborníků, kteří chtějí přinést do regionu nové myšlenky a energii. Program nabízí hnutí na svém webu.

Lídr kandidátky PRO Zdraví a Sport Jan Kronika (zdroj: ČT24)

Ne ilegální migraci – peníze raději pro naše lidi

Jde o společnou koalici čtyř subjektů: Strany zdravého rozumu, ČSNS, ČSNS2005 a Demokratické strany zelených. Lídr karlovarské kandidátky Luděk Petráň označuje za nejdůležitější problém v kraji nezaměstnanost, která dosahuje sedmi procent. S tím souvisejí i nejnižší průměrné mzdy v Česku. Koalice chce také řešit odliv mladých a perspektivních lidí z regionu. Program nabízí koalice na webu.

Lídr kandidátky Luděk Petráň (zdroj: ČT24)

Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj obcí a měst

Jedním z nejpalčivějších problémů kraje je podle hnutí odliv mladých a aktivních obyvatel, kteří odchází za lepším výdělkem nejen do jiných regionů Čech, ale i za hranice. Podle lídra kandidátky Patrika Pizingera také Karlovarskému kraji chybí jasná strategie, čím chce vlastně být a kam by měl směřovat. Odvíjí se od toho nevyřešené střední školství a s tím související nedostatek pracovních sil pro zaměstnavatele. Program nabízí hnutí na svém webu.

Lídr kandidátky Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj měst a obcí Patrik Pizinger (zdroj: ČT24)

VOK – Volba pro Karlovarský kraj

VOK ve volební kampani vystupuje se sloganem „Spokojený kraj“. Dosáhnout toho chce mimo jiné zvýšením mezd a snížením nezaměstnanosti. Podle lídryně kandidátky Hany Zemanové jsou pak v kraji nejviditelnější dvě témata. Prvním je nedostavěná dálnice D6, která brání rozvoji podnikatelské aktivity a zaměstnanosti. Druhým je téma migrace, které by se podle Zemanové nemělo zveličovat, ale nesmí se zároveň dělat, že neexistuje. Program nabízí hnutí na svém webu.

Lídryně kandidátky VOK – Volba pro Karlovarský kraj Hana Zemanová (zdroj: ČT24)

Lídr kandidátky Národní demokracie účast v předvolební anketě odmítl, zástupce Koalice Republikánů Miroslava Sládka, Patriotů České republiky a HOZK a zástupce Pravého bloku se České televizi nepodařilo kontaktovat na žádném kontaktu uvedeném při oficiální registraci kandidátky. 

Předvolební debata na ČT24

Osm lídrů stran a hnutí, které v průzkumu aktuálního volebního potenciálu v Karlovarském kraji obsadily nejvyšší příčky, bylo od 20:00 hosty večerní předvolební debaty na ČT24.

Výzkum pro Českou televizi vypracovaly dvě nezávislé renomované společnosti pro výzkum veřejného mínění Median a STEM/MARK. Konal se od 8. srpna do 3. září, vždy na vzorku minimálně 1200 respondentů v každém kraji.