Počet lidí bez práce klesl i v Moravskoslezském kraji. Nezaměstnanost ale může brzy růst

Podíl nezaměstnaných v Moravskoslezském kraji po červencovém růstu v srpnu opět klesl, a to o 0,1 procentního bodu na 7,7 procenta. V sousedním Olomouckém kraji činí aktuální míra nezaměstnanosti 5,7 procenta (pokles z červencových 5,8 %). V Moravskoslezském kraji by však do počtu lidí bez práce mohlo promluvit očekávané propouštění z velkých firem – například z těžební OKD a společnosti Vítkovice Power Engineering.

„Atmosféra je docela napjatá. Vedení společnosti ale diskutuje se zaměstnanci – podstatné je to, že i když jsme v těžké situaci, máme zakázky,“ uvedl pracovník Vítkovice Power Engineering Zbygniew Zaremba.

„Přes třicet lidí už ale ve Vítkovické firmě Power Engineering nepracuje. Odejít museli kvůli tomu, že společnost skončila v úpadku,“ zjistila redaktorka České televize Pavla Daňková. Další vývoj situace bude záležet na probíhajícím reorganizačním plánu a jeho schválení.

V černouhelné společnosti OKD by o práci mohli jako první přijít horníci z Dolu Paskov. Přes 40 procent zdejších zaměstnanců už má nyní nemocenskou nebo jiný důvod, proč nepracuje. Právě Paskov je jednou z prvních šachet, která má být z finančních důvodů uzavřena, a to kvůli špatné finanční situaci v mateřské OKD.

V Moravskoslezském kraji je lidí bez práce méně

Z evidence úřadu práce ubylo 459 uchazečů, práci na konci měsíce nemělo 65 156 lidí. Podle statistiků panuje vyšší nezaměstnanost než na severní Moravě a ve Slezsku jen v Ústeckém kraji, kde činil v srpnu podíl nezaměstnaných 8,2 procenta.

Ve dvou okresech Moravskoslezského kraje ubylo nezaměstnaných z evidence úřadu tak málo, že se to na jejich podílu vůbec neprojevilo. Na Novojičínsku dokonce počet lidí v evidenci o tři stoupl. Nezaměstnanost tak klesla o 0,1 procentního bodu jen na Karvinsku, kde počet uchazečů klesl o 168, v Ostravě, kde z evidence ubylo 167 lidí, a na Opavsku, kde na konci srpna úřad evidoval o 68 uchazečů méně než na konci července.

Nezaměstnanost v Moravskoslezském kraji v srpnu 2016
Zdroj: MPSV

Nejvyšší nezaměstnanost v kraji zůstává na Karvinsku, kde činí podíl nezaměstnaných 10,7 procenta, a v okrese Ostrava-město, kde je podíl 9,6 procenta. Tyto okresy zaujímají v celostátní tabulce okresů s nejvyšší nezaměstnaností druhé a třetí místo za severočeským Mostem s podílem nezaměstnaných 10,8 procenta. Nejmenší podíl nezaměstnaných v kraji má Novojičínsko (4,4 procenta) a Frýdecko-Místecko (4,9 procenta).

Celkový počet lidí v evidenci pracovních úřadů zahrnuje i nezaměstnané, kteří nemohou ihned nastoupit do práce, například lidi v pracovní neschopnosti. Dosažitelných uchazečů o zaměstnání ve věku od 15 do 64 let v celém kraji v srpnu ubylo o 522 a na konci měsíce jich bylo celkem 62 250. Ve srovnání s koncem srpna loňského roku byl jejich počet o 7464 nižší.

Nezaměstnanost v Moravskoslezském kraji (zdroj: ČT24)

V databázích ÚP v kraji bylo na konci srpna 12 329 volných pracovních míst. „Bylo jich více jak oproti předchozímu měsíci (o 505), tak i meziročně (o 362). Na jedno volné pracovní místo připadalo průměrně 5,3 uchazečů o zaměstnání, a to nejvíce v okrese Karviná (14,4),“ uvedla Vladana Piskořová z ostravské pobočky ÚP. Karvinsko vede i republikovou tabulku okresů, kde na jedno volné místo připadá nejvíce uchazečů.

„Pro osoby se zdravotním postižením bylo vhodných pouze 1427 míst, to znamená 6,1 uchazeče této kategorie na jednu pracovní pozici. Pro absolventy škol a mladistvé bylo určeno 4008 volných míst, o jedno z nich se tak mohlo ucházet 0,7 absolventů a mladistvých,“ uvedla Piskořová.

Nejvíce nově nahlášených pracovních míst v kraji bylo určeno pro pomocné pracovníky ve výrobě, pro prodavače, nástrojaře, kuchaře (kromě šéfkuchařů) a pomocné kuchaře a pro seřizovače a obsluhu obráběcích strojů.

Olomoucko: Nejméně lidí bez práce od roku 2008

Nezaměstnanost v srpnu klesla na Jesenicku, Olomoucku, Přerovsku a Šumpersku. Na Prostějovsku podíl nezaměstnaných stagnoval na červencové hodnotě. V regionu bylo na konci srpna evidováno 25 405 uchazečů o zaměstnání, o měsíc dříve jich bylo 25 755.

Podle analytika olomouckého úřadu práce Jaroslava Mikšaníka je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku srpnový počet nezaměstnaných v Olomouckém kraji nižší o 4624. „Jedná se, s výjimkou června 2016, o nejnižší počet nezaměstnaných od prosince 2008,“ uvedl.

  • Nejvyšší nezaměstnanost v srpnu v Olomouckém kraji vykázalo Jesenicko, kde podíl nezaměstnaných klesl z červencových 6,6 procenta na 6,2 procenta. Na Přerovsku se snížil z 6,8 procenta na 6,7 procenta a na Šumpersku z 6,1 procenta na šest procent.

Na Olomoucku podíl nezaměstnaných v srpnu činil 5,6 procenta a ve srovnání s červencem byl o desetinu procentního bodu nižší. Na Prostějovsku podíl nezaměstnaných v srpnu zůstal na červencové hodnotě čtyři procenta.

„Většina okresů Olomouckého kraje vykázala vyšší podíl nezaměstnaných osob, než je republiková hodnota 5,3 procenta. Jedinou výjimkou je okres Prostějov, kde je tento ukazatel o 1,3 procentního bodu nižší než v ČR,“ podotkl Mikšaník.

Upozornil, že Přerovsko a Jesenicko mají hodnoty nezaměstnanosti naopak výrazně vyšší než Olomoucký kraj a v celorepublikovém srovnání se nacházejí v první čtvrtině okresů s nejvyšší nezaměstnaností.

Nezaměstnanost v Olomouckém kraji v srpnu 2016
Zdroj: MPSV

Olomoucký kraj v srpnu podle statistiků opět vykázal čtvrtou nejvyšší nezaměstnanost v zemi. „Počet volných míst byl meziročně vyšší o 732 a na jedno volné pracovní místo připadali v Olomouckém kraji čtyři uchazeči,“ uvedl Mikšaník. Firmy hledají hlavně kvalifikované dělníky, řidiče, skladníky či prodavače. V srpnu zaměstnavatelé v Olomouckém kraji podle Mikšaníka nenahlásili žádné hromadné propouštění. „V následujících měsících očekáváme další mírný pokles nezaměstnanosti,“ dodal.

Nezaměstnanost v celém Česku v srpnu po červencovém růstu na 5,4 procenta klesla na 5,3 procenta. Uchazečů o zaměstnání bylo ke konci měsíce 388 474, což je nejméně za srpen od roku 2008. Vyplývá to z údajů, které ve čtvrtek zveřejnil Úřad práce ČR. Volných míst je přes 139 tisíc, nejvíce za posledních osm let. Loni činil podíl nezaměstnaných v srpnu 6,2 procenta.