Nezaměstnanost se drží rekordně nízko. Volných míst je nejvíce za posledních osm let

Události ČT: Oproti červenci ubylo v srpnu lidí bez práce o čtyři tisíce (zdroj: ČT24)

Nezaměstnanost v Česku v srpnu po červencovém růstu na 5,4 procenta klesla na 5,3 procenta. Uchazečů o zaměstnání bylo ke konci měsíce 388 474, což je nejméně za srpen od roku 2008. Vyplývá to z údajů, které ve čtvrtek zveřejnil Úřad práce ČR. Volných míst je přes 139 tisíc, nejvíce za posledních osm let. Loni činil podíl nezaměstnaných v srpnu 6,2 procenta.

Nezaměstnanost letos od února klesala, až v červenci se pokles přerušil. Většina analytiků odhadovala, že v srpnu zůstane podíl nezaměstnaných stejný jako v předchozím měsíci, někteří nevylučovali pokles na 5,3 procenta.

„Navzdory snížené aktivitě na trhu práce během prázdnin nadále rostl počet volných pracovních míst, a to i v regionech, kde je nezaměstnanost nejvyšší. Například Ústecký kraj hlásí historické maximum od roku 2001 - 8092 volných pozic,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

V rámci Evropské unie vykazuje Česká republika spolu s Německem druhou nejnižší míru nezaměstnanosti. Lépe je na tom pouze Malta.

Podle Úřadu práce jsou stále v plném proudu sezonní práce, které vývoj na trhu ovlivňují. S jejich ukončováním a příchodem absolventů ze škol bude v následujících měsících nezaměstnanost stagnovat, nebo mírně stoupat, uvedl úřad.

Nejvyšší nezaměstnanost má stále Ústecký kraj, ale i tam klesla

Dlouhodobě nejvyšší nezaměstnanost v republice má Ústecký kraj, a výjimkou nebyl s 8,2 procenta ani srpen. I v Ústeckém kraji ale podíl nezaměstnaných proti červenci klesl. Naopak nejnižší nezaměstnanost zaznamenal Úřad práce opět v Plzeňském kraji, kde činila stejně jako v červenci 3,8 procenta. O druhé místo se dělí s 3,9 procenta Praha, Jihočeský kraj a Královéhradecký kraj.

Vývoj nezaměstnanosti
Zdroj: MPSV

Z okresů mělo v srpnu nejnižší nezaměstnanost se dvěma procenty Rychnovsko, nejvyšší s 10,8 procenta Mostecko. Poměr uchazečů k volným pracovním místům byl nejnižší také na Rychnovsku, kde na jedno místo připadalo 0,8 uchazeče. Nejvíce lidí na jedno místo bylo na Karvinsku, a to 14,4.

Podle analytika Komerční banky Marka Dřímala čelí regiony jako Ústecký kraj nebo severní Morava dlouhodobě strukturálním problémům. Lidé, kteří byli trvale zaměstnaní v továrnách v sektoru těžkého průmyslu, tak mají problém sehnat novou práci. 

Podíl nezaměstnaných osob
Zdroj: MPSV

„Dalším důvodem může být i to, že Češi jsou víceméně konzervativní v nelibosti přesunout se za prací mimo své původní bydliště. Zároveň můžeme zmínit, že poměrně nákladná je i doprava mezi místem bydliště a novou prací, třeba mezi kraji,“ dodal s tím, že tak vedle sebe mohou být kraje s vysokou nezaměstnaností a s rekordně nízkou.

Postupný růst volných pracovních míst  - na téměř 140 tisíc - podle analytiků signalizuje, že zaměstnavatelé již v určitých oborech nemohou najít vhodnou pracovní sílu. „Počet uchazečů na jedno volné pracovní místo postupně klesá a v srpnu dosáhl 2,8, ve srovnání s 4,3 v srpnu minulého roku,“ konstatuje hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler.

Za celý letošní rok by podle něho měla míra nezaměstnanosti dosáhnout 5,6 procent oproti 6,5 procent v roce 2015, což dokládá příznivý vývoj na trhu práce. „Vzhledem k tomu, že se míra nezaměstnanosti již nachází na velmi nízké úrovni a na trhu je již patrný nedostatek vhodné pracovní síly, pokles nezaměstnanosti v příštím roce již bude pomalejší. V roce 2017 tak očekáváme pokles podílu nezaměstnaných osob na 5,2 procenta,“ dodává Seidler.

Babiš: Uvolněme trh

Podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) je nedostatek lidí na pracovním trhu jedním z největších problémů české ekonomiky. „Dlouhodobě voláme po uvolnění pracovního trhu. Pokud firmy nenacházejí mezi našimi spoluobčany pracovní sílu, tak by mělo být umožněno, aby si mohly najít zaměstnance v zahraničí. Administrativní proces je velmi složitý,“ uvedl Babiš s tím, že ke zlepšení situace má vést propojení studia a praxe.

Nedostatek pracovníků například brání firmě Motorpal, aby mohla růst více. Stávající zaměstnance tak motivuje, aby do firmy přivedli třeba své známé. „V okamžiku, kdy tento člověk někoho vytipuje, přivede do společnosti, zaměstnanec se osvědčí, náleží mu bonus 10 tisíc korun,“ poznamenal generální ředitel Radim Valas. V létě už tak pár lidí získali, jenomže by jich potřebovali víc. Zrušili dokonce zkušební dobu a hned od začátku nabízí smlouvu na dobu neurčitou.

Poptávka je po technických profesích

Zaměstnavatelé měli v srpnu největší zájem o pomocné pracovníky ve výrobě, v těžbě a stavebnictví, montážní dělníky, kováře a nástrojáře, řidiče, pracovníky v oblasti ochrany a ostrahy, kuchaře, slévače, svářeče, prodavače či obsluhu pojízdných zařízení. Tradičně velká je podle úřadu poptávka po technických profesích napříč všemi obory.

„Pokud nelze nalákat nové pracovníky na nějaké pozice, je potřeba zvedat mzdy. Zároveň to ale není krátký proces. Vyšší úroveň mezd jen tak neznamená, že by ze škol začali proudit noví absolventi během několika kvartálů,“ podotknul Dřímal s tím, že kratší, ale složitější proces může být najímání zahraničních pracovníků.

„V tuto chvíli by se zaměstnavatelé měli opravdu zamyslet nad tím, kolik lidem vlastně nabízejí, protože naši lidé přece dělají stejně dobře, jako lidé ve stejných zaměstnáních v sousedním Německu nebo Rakousku,“ řekla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). Podle poslance ODS Martina Novotného je ale český sociální systém příliš měkký. „Nenutí lidi k rekvalifikaci, nenutí je k zodpovědnému rozhodování o volbě vzdělání a povolání,“ řekl.

Počet uchazečů a volných pracovních míst
Zdroj: MPSV

Mezi žadateli o práci, tedy v evidenci nezaměstnaných, i nadále dominují uchazeči s nižší kvalifikací. Umístit tyto uchazeče zůstává problémem navzdory silnému růstu české ekonomiky. „Situace s umisťováním především nekvalifikovaných uchazečů se může navíc dále zkomplikovat, dojde-li od ledna roku 2017 k avizovanému nárůstu minimální mzdy na 11 tisíc korun,“ upozorňuje hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč.