Silničáři pootevřou D8 u Lovosic, pojede po ní autobus

Jak se bude od prosince jezdit přes České středohoří, předvedou silničáři již v sobotu. Připravili den otevřených dveří na dálnici D8 v úseku Lovosice (Bílinka) – Řehlovice. Ředitelství silnic a dálnic připravilo i komentovanou prohlídku dálničního tunelu.

Slib ministra dopravy, že bude poslední chybějící úsek dálnice D8 do konce roku k dispozici řidičům do konce roku, stále platí. Po krátké části bude možné během dne otevřených dveří – nejspíše posledního – svézt se autem, protože bezprostředně za sjezdem u Bílinky poslouží dosud uzavřené dálniční těleso jako parkoviště pro návštěvníky.

Svezení po nedokončené dálnici nabídnou silničáři i dále na sever. „Kdo bude chtít, může se autobusem nechat dovézt i na komentovanou prohlídku jednoho z tunelů. Nabídneme i pohled zblízka na vše, co s výstavbou a provozem a údržbou dálnice souvisí,“ uvedl mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Nejde o první den otevřených dveří na dálnici přes České středohoří. O předchozí byl velký zájem, naposledy přijely tři tisíce zájemců.

Místo opěšalých návštěvníků či mimořádných autobusů do dálničního tunelu ovšem měla po dálnici D8 od Lovosic k Řehlovicím již dávno jezdit auta. Poslední překážkou zprovoznění byl mohutný sesuv svahu, který v roce 2013 poškodil téměř dokončenou dálnici u Litochovic nad Labem.