Krajský soud: Požár chaty Libušín musí státní zástupce došetřit

Krajský soud v Ostravě zamítl stížnost státního zástupce Jiřího Sachra, který nesouhlasil s došetřením požáru chaty Libušín. Vsetínské státní zastupitelství se tak bude muset zabývat případem znovu.

Věc vrátil k došetření Okresní soud ve Vsetíně na konci května. Informace České televizi potvrdila mluvčí Krajského soudu v Ostravě Lucie Olšarová.

V případu chaty Libušín je obviněný padesátiletý muž z Karvinska, který měl v roce 2007 zanedbat opravu komínových těles. Národní kulturní památka sloužící jako restaurace shořela v noci z 2. na 3. března 2014. Místem požáru vyšetřovatelé určili těleso komína. Na jeho opravě se podílel obviněný, který byl podle policie za provedení těchto prací zodpovědný.

Škodu vzniklou při požáru znalci nejprve odhadli na více než 50 milionů korun. Podle smlouvy, kterou uzavřelo Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm s dodavatelskou firmou Archatt, bude obnova památky stát bezmála 80 milionů korun.

Vyhořelá chata Libušín na Pustevnách v Beskydech je již z většiny zbouraná a rozebraná. Práce na obnově památky začaly v červenci. Objekt byl postaven v roce 1899 podle návrhu architekta Dušana Jurkoviče, vědecká rekonstrukce by měla být hotová do tří let.