Vítkovice Power Engineering dluží 2,3 miliardy. Soud rozhodne, zda firmu pošle do úpadku

Události: Vítkovice jsou na tom špatně (zdroj: ČT24)

Celkové závazky společnosti Vítkovice Power Engineering, která míří do úpadku, přesahují 2,3 miliardy korun. Tato částka zahrnuje dluhy po splatnosti i před splatností. Firma, která zaměstnává téměř 1200 lidí, již požádala o vyhlášení insolvence.

„V případě Vítkovic hrozí poměrně výrazné ztráty státním finančním institucím, protože Vítkovice jsou dodavatelé do elektrárny v Turecku, kterou v zásadě dostavěly. Přišly ale komplikace – uhlí tam špatně hoří a musí se předělat kotel,“ popsal ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Elektrárnu podle něj již převzal stát. „Nevíme, jaký bude její osud,“ poznamenal. Elektrárna v Turecku stála firmu 14 miliard a dodnes není v plném provozu, ačkoli měla být už před dvěma roky. 

Jedna z vítkovických firem krachuje

Vítkovice Power Engineering mají po lhůtě splatnosti faktury v souhrnné hodnotě okolo půl miliardy korun. O vyhlášení insolvence před časem požádala soud brněnská firma Wetag. Ve čtvrtek to samé učinilo i představenstvo Vítkovice Power Engineering, které navíc žádá soud o povolení reorganizace. 

V případě Vítkovic platí, že v úvahu nepřichází státní půjčka, protože nejde ani o útlum ani o černouhelné hornictví.
Jan Mládek

„Lidé se obávají o práci, bojí se, že nenajdou jinde uplatnění,“ uvedla redaktorka České televize Lucie Poništová. Firma ale slibuje, že propuštěným místo najde. „Pokud soud přijme návrh na reorganizaci, kterou jsme navrhli, mohl by být dopad na firmu malý,“ sdělil generální ředitel společnosti Vítkovice Libor Witassek. Kdyby však skončila v konkurzu, bude to mít podle něj dopad na celou společnost.

Witassek dodal, že vedení již informovalo o nastalé situaci odbory. O práci se podle něj lidé nemusejí obávat. Zhruba 500 dělníků patří mezi vysoce kvalifikovanou pracovní sílu, stejně tak i četní projektanti a technologové, sdělil. Ke snížení počtu zaměstnanců by podle Witasska mohlo dojít v „nevýrobní sféře“. Nemělo by se údajně jednat ale o nic „dramatického“. Prouštěným chce nabídnout účast na jiných projektech – například v sektoru, který se věnuje mostárenství, výrobě bioplynových stanic či kompostáren.

Dění ve firmě Vítkovice Power Engineering sleduje i Úřad práce. „Jsme připraveni v případě potřeby nabídnout své služby jak zaměstnavatelům, tak zaměstnancům,“ uvedla jeho mluvčí Kateřina Beránková.

Vítkovice sice o státní pomoc nežádají a vyjednávají s bankami, ministr Mládek nicméně variantu státní půjčky předběžně vyloučil. Podle něj je to situace nestrovnatelná s tím, do jakých problémů se dostal jiný velký moravskoslezský zaměstnavatel – OKD, kterému stát půjčil 700 milionů korun.

O šest milionů korun se hlásí Wetag

Vůči ostravské společnosti uplatnila firma Wetag pohledávky za šest milionů korun. Ve čtvrtečním podaném návrhu na insolvenci a reorganizaci představitelé Vítkovice Power Engineering uvedli, že evidují přes 720 věřitelů.  

Brněnská společnost Wetag Invest, iniciátor insolvence společnosti Vítkovice Power Engineering, v pátek opět vyzvala Krajský soud v Ostravě, aby co nejrychleji rozhodl o úpadku ostravské společnosti. Zároveň žádá, aby soud jmenoval insolvenčního správce a prozatímní věřitelský výbor, jehož členem chce Wetag Invest být. Uvedla to mediální zástupkyně skupiny Wetag Radka Háčková. 

„Soudce potřebuje prostudovat podaný návrh,“ sdělil mluvčí krajského soudu Igor Krajdl. Dodal, že soud o případném úpadku rozhodne příští týden. Následovat bude jmenování insolvenčního správce, případně předběžného věřitelského výboru. „Teprve pak se bude rozhodovat o tom, jakým způsobem se bude úpadek řešit. Zda soud dovolí reorganizaci, či vyhlásí konkurs,“ vysvětlil postup Krajdl. Dodal, že na tomto rozhodnutí se už bude podílet jmenovaný insolvenční správce a věřitelský výbor.

Skupina Vítkovice Machinery Group má celkem 34 firem. Vítkovice Power Engineering patří k hlavním součástem skupiny Vítkovice Holding a zaměstnává 1138 lidí. Čistý obrat za účetní období roku 2015 firma vykázala okolo 3,2 miliardy korun.

Celá skupina loni měla obrat zhruba 14 miliard korun a konsolidovaný zisk 479 milionů korun. Hlavním vlastníkem skupiny je Jan Světlík. Podniky ze skupiny zaměstnávají 8000 lidí. 

V Ostravě mají problém se zaměstnanci, je jich málo

I přesto, že v Moravskoslezském kraji nebo v Ostravě je velmi velká nezaměstnanost, lidé, kteří práci nemají, mnohdy po vyložené šanci neskočí. V prostorách, které byly v centru Ostravy dlouho prázdné, vznikají teď kavárny a restaurace. Jejich majitelé si na nedostatek zákazníků nestěžují. Trápí je spíš to, kdo se o hosty postará,  což potvrdila i spolumajitelka restaurace Tereza Ovšáková. „Máme barmana a toho jsme hledali rok. Do té doby jsme střídali jednu servírku za druhou,“ popsala situaci. 

A problémy jsou nejen s obsluhou, ale i v kuchyni. Některé podniky musí kvůli nedostatku kvalitních kuchařů omezit provoz a teplá jídla nabízí jen o víkendu. „Ti, co vyjdou z učňáku, tak většinou tam jdou jenom proto, že jim nic jiného nezbylo, a ne proto, že by chtěli,“ myslí si Ovšáková.

Problémy mají i další společnosti v odvětví a nejen z Ostravska. Za socialismu patřili Čechoslováci ke špičce ve stavění elektráren. Kvalitu si firmy zachovaly i dnes, jsou úspěšné taky při získávání zakázek. Jenže tendrů je málo. Firma Modřany Power byla dříve přední výrobce potrubních systémů pro energetiku. Dnes v insolvenci a pohledávky činí skoro 2 miliardy korun. Podnik doplatil na to, co trápí celé odvětví, a to je nedostatek zakázek.

České firmy se proto snaží prosadit ve světě mezi nejtvrdší konkurencí. I tak ovšem zahraniční zakázka nemusí znamenat spásu.