Do jihlavského kostela zatéká, řád shání peníze na opravu střechy již deset let

Události v regionech: Jihlavský kostel už 10 let žádá o peníze na opravu střechy a krovu (zdroj: ČT24)

Do jihlavského kostela sv. Jakuba Staršího zatéká. Premonstráti již deset let žádají o peníze na opravu střechy a gotického krovu. Ten se na několika místech bortí, poničené jsou i malby v presbytáři. Aktuální žádost o dotaci není první, předchozí tři však neuspěly.

Gotický kostel sv. Jakuba Staršího je sice v Jihlavě nejnavštěvovanější, ale ani to nezaručuje jeho dobrý stav. I když glazovaná střešní krytina vypadá na první pohled dobře, opak je pravdou. „Jednotlivé tašky jsou přibité hřebíky. Vlastně neumožnují deinstalaci bez poškození,“ popsal problém Petr Severa z Národního památkového ústavu.

Podobné je to i s krovem z roku 1539. Nejvážnější je porucha vazného trámu, který drží část střechy. „Prakticky už leží na klenbě, což je havarijní stav, kdy hrozí poškození klenby, prolomení vazního trámu a destrukce celé valbové střechy,“ popsal Norbert Dostál z investičního oddělení Královské kanonie Premonstrátů Strahov. Důsledkem špatného stavu střechy a krovu je, že do kostela zatéká.

I provizorní oprava střechy je velmi komplikovaná a musejí ji provádět horolezci. Bez jištění by byla práce velmi nebezpečná, střecha je totiž velmi šikmá – na výšku má 20 metrů a na šířku 24 metrů. I to přispívá k vysoké ceně opravy. „Předpokládaná cena je 30 milionů korun,“ vyčíslil Norbert Dostál.

Premonstráti již třikrát žádali o peníze na opravu, ale marně. Nyní podali čtvrtou žádost. „Žádost premonstrátů nyní posuzujeme. Tento projekt prošel kontrolou přijatelnosti, čeká ho věcné hodnocení,“ přiblížil současnou situaci Vilém Frček z ministerstva pro místní rozvoj.

Církev by chtěla s opravami jihlavského kostela začít ještě letos – pokud ovšem dotaci opravdu získá. Má s ním i další plány, podle faráře Petra Ivana Bozika by po rekonstrukci měl být krov zpřístupněn turistům, stejně jako prostor kostela s poutní kaplí Panny Marie Bolestné.