Chystá se sankce za stávku? Královéhradecko se znovu pře o autobusy

Reportáž: Spor o královéhradecké autobusy (zdroj: ČT24)

Královéhradecké pnutí kolem autobusové dopravy trvá. Krajský úřad dopravcům předložil nový návrh dočasných překlenovacích smluv pro desetiletý tendr, ve kterém počítá i s přísnými sankcemi za výpadek autobusových služeb. Pokuta by se tak ale vztahovala i na stávku, což odbory považují za plivnutí do tváře zaměstnancům v autobusové dopravě.

Dosavadní smlouvy na provozování regionálních autobusových linek vyprší na konci roku, Královéhradecký kraj se ale s vypsáním nového výběrového řízení za pět miliard korun potýká už řadu měsíců. Původní pro roky 2017 až 2026 totiž na jaře napadly odbory (mj. proto, že se smlouvy nezabývaly platy řidičů), a antimonopolní úřad soutěž zrušil.

Kraj proto nyní přichází s alternativním návrhem provizorních překlenovacích smluv, i ty ale budí minimálně rozpaky.

Pokud by totiž odbory řidičů, kteří se cítí nedocenění a přetížení, vyhlásily stávku, provozovateli krajské dopravy by hrozila sankce. „Pokud jako dopravní firma přerušíme provozování veřejné dopravy na déle než 24 hodin, tak nám hrozí pokuta denně půl milionu, maximálně padesát milionů korun. Taková částka se nám zdá likvidační. Je to pro nás nespravedlivé,“ prohlásil prokurista dopravní společnosti KAD Vrchlabí Ondřej Machačka.

Kraj: Sankce je za neplnění smlouvy, nikoliv za důvod výpadku

Přepravní společnosti a odbory navíc upozorňují na to, že se sporné ustanovení může týkat i případné stávky. „Je to podle nás plivnutí do tváře odborům a zaměstnancům v dopravě a pomsta za zrušenou soutěž,“ tvrdí předseda jabloneckého ZO OSD Jiří Kuchynka.

Kraj ale podobnou interpretaci nepotvrdil. Na otázku ČT, proč zadavatel tak přísnou klauzuli o pokutách do smluv navrhuje, zda ji zmírní či od ní ustoupí, shrnul odpověď do jedné věty. „Sankciováno by bylo neplnění smlouvy ze strany dopravce, nikoliv důvod, proč k němu došlo,“ nechal se slyšet krajský mluvčí Dan Lechmann.

Dopravci nyní čekají na návrh aktualizovaných smluv. Kraj je s nimi chce uzavřít během září.